V hre zostávajú tri koalície

Počet možných povolebných koalícií sa Smeru zúžil zo štyroch na tri. Vo štvrtok totiž padla možnosť vytvorenia vlády s KDH a SNS, ktorú viacerí predstavitelia Smeru uprednostňovali.

Kresťanskí demokrati odkázali, že líder národniarov Ján Slota je pre nich neprijateľný rovnako ako Vladimír Mečiar a že do vlády by so Smerom šli len po boku SMK.

Robertovi Ficovi tak zostáva len možnosť vlády s KDH a SMK, s národniarmi a Mečiarom alebo s SDKÚ. Posledné spojenie sa v kuloároch spomína čoraz častejšie ako východisko, ku ktorému budú napokon Smer a SDKÚ okolnosťami donútené.

Rokovania o budúcej koalícii sa začínajú naťahovať, vlastnú sériu vyjednávaní rozbehla aj pravica. Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa včera stretol s KDH. Obe strany sa to pôvodne pokúšali utajiť. Po prezradení schôdzky ju napokon priznali, o obsahu však hovorili zdržanlivo. "To, kde sme sa dnes posunuli, ukáže čas," konštatoval po stretnutí Dzurinda. Zopakoval tiež, že si želá, aby SDKÚ, KDH a SMK čo najužšie spolupracovali. Ako už Pravda informovala, SDKÚ tajne rokuje o podpore pravice s HZDS. "Sú pokusy, aby sa s nami niekto z pravice rozprával," potvrdil aj včera podpredseda HZDS Viliam Veteška.

Možnosť vlády troch strán s HZDS je však v tejto chvíli minimálna, KDH totiž nie je ochotné byť v koalícii s Mečiarom. "Ak by sme teraz jeho stranu na čele s ním prizvali do vlády, tak by sme mu dali ďalšiu amnestiu," vyhlásil podpredseda KDH Daniel Lipšic. Šance na pravicovú koalíciu by sa zvýšili len v prípade, ak by sa Dzurindovi podarilo presvedčiť Mečiara na podporu menšinovej vlády, prípadne aby sa stiahol.

Napriek rokovaniam pravice Smer je stále presvedčený, že vládu zostaví on. Vedenie však nie je jednotné v otázke budúcej spolupráce, predstavitelia majú rozdielne názory. Kým napríklad podpredseda Robert Kaliňák bol podľa našich informácií skôr za koalíciu s KDH a SNS, Pavol Paška pred národniarmi uprednostňuje SMK. Za vytvorenie bloku so slovenskými stranami je aj ďalší z podpredsedov Dušan Čaplovič. Čo uprednostňuje Fico, si zatiaľ predseda strany necháva pre seba.

Kaliňák možné koalície odmietol komentovať. "Analyzujeme, riešime, v tejto chvíli nič nie je jasné," reagoval. Pripustil, že ak by KDH trvalo na neprijateľnosti SNS, možné by zostali len tri koalície. "Som presvedčený, že Slovensko dozrelo, aby malo slovenskú vládu, dokáže sa lepšie postarať o menšiny ako SMK, ktorá sa zaujíma len o jednu. Nie je to proti SMK," povedal zasa Čaplovič.

V Smere pôvodne uvažovali, že po prvom kole rokovaní so všetkými novými parlamentnými stranami predsedníctvo Smeru rozhodne v nedeľu, s kým bude vyjednávať ďalej. Rokovanie predsedníctva sa však pre nejasné postoje a pokračujúce neoficiálne rokovania predbežne presunulo na budúci týždeň.

Podľa kuloárov v Smere ešte počítajú s tým, že KDH zmení odmietavý postoj ku koalícii s Jánom Slotom. KDH to však nepredpokladá. "Na predsedníctve sa o tom síce nehlasovalo, ale nikto z členov ani nezvažoval ponuku Roberta Fica ohľadom SNS," povedal ústredný tajomník KDH Pavol Abrhan. Ako dodal, ak by KDH šlo do vlády so Smerom, tak len s SMK. Obe strany, KDH aj SMK, majú teda k spolupráci so Smerom zhodný postoj, že jedna bez druhej nepôjdu. Rokovať majú ešte dnes.

Ficov Smer mal podľa zdrojov blízkych KDH na stretnutiach dávať ústretové ponuky, malo ísť o post šéfa parlamentu pre Pavla Hrušovského, riešenie otázky financovania cirkví, a dokonca aj o rovnocenné zastúpenie vo vláde ako Ficova strana. Predstavitelia Smeru to popierajú. "Žiadne ponuky neboli," uviedol Kaliňák. "O postoch sa nerokovalo," povedal aj Čaplovič.

Vedenie KDH sa naďalej sporí, či vôbec rokovať so Smerom o koalícii. A to napriek tomu, že regionálne štruktúry strany včera začali vyzývať na účasť vo vláde. Otvorene to odporučila žilinská krajská rada, mali tak urobiť aj banskobystrická, prešovská a bratislavská. Nakoľko lídrov KDH ovplyvnia názory krajských rád, zatiaľ nie je isté. "Právomoci rozhodnúť má predsedníctvo," povedal podpredseda kresťanských demokratov Martin Fronc. Dodal však, že by bolo neštandardné, keby tieto stanoviská nevzalo vedenie do úvahy.

Či to tak bude, nechcel povedať ďalší člen predsedníctva Pavol Minárik, ktorý presadzuje odchod do opozície. "Informuje predseda," odpovedal včera na všetky otázky Minárik. Líder KDH Pavol Hrušovský zatiaľ celoslovenskú radu, na ktorej by sa mohli vyjadriť regionálne organizácie, nezvolal.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika