NATO chce od SR ľahšie pešie jednotky, ženistov a chemikov

Slovensko by mohlo po vstupe do NATO patriť pod severné krídlo velenia aliancie. Toto očakávanie vyjadril veliteľ spojeneckých síl pre severnú Európu generál Jack Deverell.

Slovenské ozbrojené sily by sa mali podľa slov Deverella zameriavať najmä na oblasť vojenskej polície, zdravotníctvo, jednotky chemickej a biologickej ochrany a ženistov. Dôraz by sa mal dávať tiež na ľahké pešie jednotky, keďže práve takýto druh síl bude potrebný v operáciách, ktoré bude v budúcnosti aliancia vykonávať. Ich význam sa ukázal aj vo vojenskom konflikte v Afganistane a Iraku, konštatoval Deverell. Podľa jeho slov na Slovensku, ako aj v ďalších novopozvaných krajinách by nemali byť na základe existujúcej dohody rozmiestené žiadne jednotky NATO.

V centrále NATO, ako aj v regionálnych veliteľstvách aliancie, budú pôsobiť i slovenskí občania, uviedol Cerovský. Ministerstvo obrany SR už vybralo okolo tristo ľudí, ktorí sa pripravujú na tieto posty.

Témou spoločných rokovaní bola i prebiehajúca profesionalizácia a transformácia slovenských ozbrojených síl. Deverell sa zaujímal, ako je Slovensko schopné zabezpečiť nábor profesionálov do armády a finančne kryť modernizačné projekty. V súvislosti so špecializáciou ozbrojených síl sa veliteľ oboznámil s účasťou Slovenska v mierových misiách. Prediskutovali aj ich zameranie do budúcnosti.

(r)

obsah | Slovenská republika