NATO v Bratislave

Na budúci rok na prelome mája a júna sa Bratislava stane takmer na týždeň hostiteľom Parlamentného zhromaždenia Severoatlantickej aliancie. Slovensko tak zažije prvú veľkú akciu tohto druhu od svojho vzniku. Náklady sú vyčíslené na 116 miliónov korún a hlavným organizátorom je kancelária Národnej rady SR.

Bratislavu navštívi okolo 300 delegátov, ktorí budú mať svoj sprievod. Spolu je to asi osemsto ľudí.

"Príprava beží už niekoľko mesiacov, vytypovalo sa miesto, bude to Reduta," povedal Michal Dyttert, hovorca predsedu NR SR.

Rezort financií dáva zatiaľ štyridsať miliónov, NR SR pýta 116.

"Ešte neprebehli všetky rokovania, ktoré verifikujú opodstatnenosť tých nárokov," uviedol minister financií Ivan Mikloš.

"Predpokladáme, že tie náklady ministerstvo financií vyčlení," dodal Dyttert.

"Pre Slovensko to bude signál, že patrí do NATO, že už je de facto členom NATO, že ešte predtým, kým v máji formálne pristúpi," povedal zahraničnopolitický analytik Ivo Samson.

Najviac starostí so samotnou akciou budú mať ochrankári.

Zodpovednosť za osemsto ľudí má len jedno pravidlo: "Zabrániť za akúkoľvek cenu, aby sa neublížilo účastníkom zasadnutia," povedal Ján Packa z Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Do akcie budú zapojené takmer všetky poriadkové zložky, počíta sa s uzavretím niektorých ulíc. Počíta sa aj s nasadením ťažkej techniky, ako sú vodné delá či obrnené vozidlá.

Z hľadiska bezpečnosti sa dá akcia porovnať s návštevou Svätého Otca. Je to však jeden rozdiel - očakávajú sa aj protestné demonštrácie.

(r)

obsah | Slovenská republika