V Bratislave zasadá NATO

Situácia v Iraku a pôsobenie aliancie v Afganistane sú hlavnými témami zasadania Parlamentného zhromaždenia NATO, ktoré v týchto dňoch prebiehá v Bratislave.

Predseda PZ NATO Doug Bereuter očakával počas päťdňového rokovania diskusiu o prípadnej oficiálnej úlohe NATO v Iraku, schválenie konkrétnych odporúčaní však nie. O prípadnej účasti aliancie v Iraku sa pritom podľa jeho slov nerozhodne skôr než sa prijme príslušná rezolúcia BR OSN a moc bude odovzdaná po 30. júli do rúk Iračanov.

Ešte väčšia pozornosť sa v diskusii sústredí na potrebu zvýšiť bezpečnostnú situáciu v Afganistane, a to aj vzhľadom na blížiace sa voľby v krajine. "Tých 26 členských krajín sa musí rozhodnúť, ako budú v rámci NATO v Afganistane pôsobiť," konštatoval počas prevčerajšej tlačovej konferencie v Bratislave. Dodal, že je veľa členských krajín, ktoré v tomto smere nespĺňajú svoje záväzky a sľuby.

Ďalšími témami rokovania PZ NATO sú boj proti terorizmu, transformácia NATO, šírenie jadrových zbraní, či ohrozenie zbraňami hromadného ničenia. Poslanci parlamentov členských krajín NATO diskutujú aj o bezpečnostných vzťahoch medzi alianciou a Európskou úniou, stabilite v kaukazskom regióne, nadchádzajúcom júnovom summite NATO v Istanbule a blížiacich sa prezidentských voľbách na Ukrajine.

Nedávne rozšírenie NATO o sedem krajín vrátane Slovenska podľa Bereutera neskomplikovalo proces rozhodovania aliancie. Za dôležité označil, aby Chorvátsko, Albánsko a Macedónsko, a prípadne ďalšie ašpirantské krajiny na vstup vedeli, že majú dvere do aliancie otvorené. "Máme minimálne ďalšie kolo rozšírenia do roku 2007, možno i skôr," povedal. Nevylúčil však, že v tomto termíne napokon možno ani jedna z troch spomínaných krajín nebude na vstup pripravená. Bereuter, ktorý do Bratislavy prišiel vo štvrtok z Ukrajiny, ocenil pokrok, ktorý dosiahla táto krajina v niektorých oblastiach. "Silno podporujeme ašpiráciu Ukrajiny, ktorá sa chce stať plnohodnotným členom severoatlantických politických a ekonomických inštitúcií, a eventuálne sa stať jedného dňa členom NATO," Ukrajinu však podľa neho čaká ešte kus cesty, hlavne v oblasti posilňovania demokratických noriem a štandardov.

(r)

obsah | Slovenská republika