Návrh štátneho rozpočtu - na Slovensku bude drahšie

Výrazné škrty v štátnych výdavkoch, ale aj zvyšovanie niektorých daní predpokladá návrh štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý v piatok podpísal minister financií Ivan Mikloš.

Aby sa zvýšili príjmy štátu, budú niektoré služby zdaňované vyššou sadzbou dane z pridanej hodnoty. Ide o stravovanie v reštauračných zariadeniach, stavebné práce (s výnimkou komplexnej bytovej výstavby) a nákladnú dopravu.

Napríklad 150-korunový obed v reštaurácii by mal po novom stáť 168 korún, dvestotisícové stavebné práce vyjdú o 25-tisíc korún drahšie. Priplatia si aj fajčiari a vodiči pre zvyšovanie spotrebných daní. Zníženie štátnych príspevkov sa dotkne financovania bývania - horná hranica štátnej prémie v stavebnom sporení by mala klesnúť zo 4 000 na 3 500 korún.

Štátna pomoc klesne aj pri hypotekárnych úveroch. Dnes sa celková výška úroku znižuje o štátny príspevok vo výške 4,5 percenta, od budúceho roku by to malo byť o percento menej. Pomerne veľké úspory sa plánujú v sociálnej oblasti. "Bez úspor by sme na sociálne veci vynaložili 38 miliárd korún, my chceme tieto výdavky znížiť o 6 až 7 miliárd. Budeme však diskutovať s rezortom sociálnych vecí, či tento zámer nie je príliš ambiciózny," pripustil Mikloš.

Siahnuť by sa malo predovšetkým na kritizované sociálne zákony, prijaté ešte na sklonku predchádzajúceho volebného obdobia. Očakáva sa zrušenie fondu náhradného výživného aj zníženie plošných prídavkov.

MARTIN JAROŠ

obsah | Slovenská republika