SR bude mať spoločné nebo s Českom

Slovensko v sobotu prijalo český návrh, aby obe krajiny chránili svoj vzdušný priestor spoločne. Premiéri oboch štátov sa dohodli aj na tom, že už nebudú investovať do budovania vzájomných hraničných priechodov, lebo po spoločnom vstupe do Európskej únie stratí táto hranica význam.

Premiér Mikuláš Dzurinda po bratislavskom rokovaní s českým premiérom Vladimírom Špidlom o projekte Spoločné nebo povedal: "Je obojstranný súhlas. Do mesiaca chceme mať konkrétnejší výsledok technického posúdenia odborníkov."

Vladimír Špidla: "Debata iste ukáže komplikácie, ale som presvedčený, že existuje mnoho dôvodov na spoluprácu." Ani jeden nebol ochotný povedať podrobnosti. Či by šlo o spoločný nákup lietadiel, alebo spoločnú letku, prípadne spoločný výcvik. Naďalej nie je jasné, či česká strana chce podzvukové, alebo nadzvukové lietadlá.

Mlčali aj ministri obrany. Ivan Šimko povedal, že experti oboch krajín vypracovali prvé predstavy, ale zatiaľ nemali čas vzájomne sa s nimi oboznámiť. "Najskôr si to musíme naštudovať, lebo teraz by sme sa mohli zaskočiť a to by nebolo korektné," povedal.

Český minister obrany Jaroslav Tvrdík vyzýva na trpezlivosť: "Musíte vydržať ešte mesiac. Náš záujem v projekte Spoločné nebo je omnoho širší ako len technický. Veľmi by ma sklamalo, keby ste to chápali len ako nákup techniky." Dnes budú rokovať prvé skupiny expertov z oboch štátov. "Najdôležitejšie zo všetkého je, aby to bolo funkčné. Ak to bude funkčné, bude to aj spravodlivé," povedal Dzurinda.

Premiéri v sobotu v Bratislave debatovali aj o hraniciach. V posledných rokoch totiž vyrástli medzi Českom a Slovenskom budovy a parkoviská hraničných priechodov za miliardy korún. Ak naraz vstúpime do Európskej únie, budovy úplne stratia význam. V súčasných členských krajinách Európskej únie je prechádzanie z krajiny do krajiny bez akejkoľvek kontroly a bývalé colnice buď chátrajú, alebo ich prerobili na reštaurácie, odpočinkové priestory či galérie.

Premiéri sa dohodli, že už do stavieb na hraničných priechodoch investovať nebudú. Podľa Dzurindu by Slovensko mohlo takto ušetrené peniaze investovať do posilnenia slovensko-ukrajinskej hranice. Po vstupe do únie to bude jej východná hranica. "Je možné, že po komplexnom audite sa zmení účel stavieb, ktoré už boli začaté, možno budú slúžiť inak, ako bolo pôvodne zamýšľané. Tam, kde ešte k investícii nedošlo, s veľkou pravdepodobnosťou ani nedôjde a peniaze dokážeme využiť omnoho efektívnejšie kdesi inde," povedal Dzurinda.

Premiéri podpísali aj dodatok k zmluve z roku 1992 medzi Slovenskou a Českou republikou o vytvorení colnej únie. Cieľom dodatku je zachovať existenciu a obojstranné výhody colnej únie medzi Slovenskom a Českom až do termínu spoločného vstupu krajín do Európskej únie.

RICHARD FILIPKO

obsah | Slovenská republika