V nemocniciach stúpnu platy

Plat každého zamestnanca v zdravotníckych zariadeniach, ktoré sú združené v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS), sa do konca roka zvýši minimálne o šesť percent. V priemere sa mzdy v nemocniciach zvýšia o osem percent. Vyplýva to z kolektívnej zmluvy, na ktorej sa v utorok v Martine dohodli zástupcovia asociácie nemocníc a Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.

Asociácia nemocníc združuje 53 menších zdravotníckych zariadení. "U odborového zväzu bola požiadavka, aby u všetkých zamestnancov bolo navýšenie o osem percent. S týmto asociácia nemocníc nesúhlasila, pretože potrebujeme výraznejšie diferencovať mzdy u našich zamestnancov. To znamená, že napríklad upratovačke potrebujeme zvýšiť mzdu o šesť percent, ale pracovníkovi na ARO o dvanásť percent," povedal prezident ANS Marián Petko.

Upozornil, že dohodnuté zvýšenie miezd sa nebude týkať zamestnancov, ktorým je napríklad kvôli neplneniu pracovných povinností krátená mzda.

Spokojnosť s kolektívnou zmluvou vyjadril aj predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Andrej Kučinský. Zároveň pripomenul, že za prácu vo sviatok patrí zamestnancovi popri dosiahnutom plate aj mzdové zvýhodnenie vo výške najmenej 60 percent jeho priemerného zárobku.

"Bude záležať od kolektívnych podnikových zmlúv, či sa toto číslo zvýši, ale 60 percent môže byť najnižšie," dodal Kučinský.

Odborový zväz sa minulý mesiac dohodol na dvadsaťpercentnom zvýšení platov vo fakultných nemocniciach. Tie na prelome marca a apríla vystúpili z ANS a vytvorili Asociáciu fakultných nemocníc.

S nárastom miezd však môžu mať podľa viacerých riaditeľov problémy, pretože naň nedostali peniaze od štátu a budú ho musieť pokryť z vlastných zdrojov.

Petko považuje takéto zvyšovanie miezd za zvláštne, pretože podľa neho fakultné nemocnice vlani vytvorili dlh okolo tri miliardy korún. Väčšina nemocníc združená v ANS údajne straty nevytvárala a trúfa si iba na priemerné osempercentné zvýšenie miezd.

ČTK

obsah | Slovenská republika