Gašparovič chce poveriť zostavením vlády toho, kto dokáže získať väčšinu

Prezident Ivan Gašparovič pri rozhodovaní o tom, koho poverí zostavením novej vlády, dá prednosť tomu, kto dokáže zostaviť väčšinovú vládu.

"Prvoradé pre mňa bude, ktorá strana príde so svojou predstavou a s dokumentáciou, že v parlamente budú mať absolútne väčšinové zastúpenie," povedal dnes prezident v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu. Prednosť pritom má však víťaz volieb. Ak nič iné nebude reálne, je na rozdiel od českého prezidenta Václava Klausa pripravený podpísať aj menšinovú vládu. Uvedomuje si pritom riziko, že takáto vláda po dvoch - troch zasadnutiach NR SR môže skončiť. Už dnes sa však prezidentovi črtá, že nová vláda bude zostavená z oboch táborov, a preto budú podľa neho ťažšie povolebné rozhovory a príprava vládneho programu. Zasadnutie NR SR má prezident zvolať do 30 dní od konania volieb.

Vo vzťahu k voličovi podľa prezidenta nie je celkom v poriadku, že si strany nechávajú otvorené dvere pri vyhláseniach o tom, s kým chcú po voľbách spolupracovať. Dôvodom podľa neho je, že politické subjekty si nie sú isté konečnými výsledkami volieb. "Voliča do určitej miery aj mýlia," myslí si prezident. Podľa neho volič, nevediac, s kým sa jeho strana spojí, ide do určitého rizika. "Ale nie je to nič nenormálne," uzavrel. Pri súčasných predpokladoch volebnej účasti a možného zisku hlasov to totiž podľa neho strany majú ťažké.

Prezident dnes v relácii SRo vyzval voličov, aby prišli voliť. Vyzval aj mladých ľudí, aby nebrali na ľahko svoju budúcnosť, pričom ich rozhodnutie podľa neho spätne ovplyvní ich život. Chcel by, aby voliť prišlo aspoň 60 percent voličov. Rezignácia voličov nahráva stranám, ktoré necítia volebný tlak, povedal Gašparovič. Akokoľvek voľby dopadnú, nebudú mať podľa neho dopad na zahraničnopolitickú pozíciu Slovenska, lebo ju už má vybudovanú.

TASR

obsah | Slovenská republika