Občianstvo: Pravidlá pre cudzincov sa sprísnia

Vláda pripravuje sprísnenie pravidiel pri udeľovaní štátneho občianstva cudzincom. Chce tak zvýšiť ochranu štátu. Podľa odborníkov sú však podmienky na získanie občianstva na Slovensku už aj tak veľmi sťažené. "Sprísnením podmienok na udelenie štátneho občianstva sa zvýši ochrana štátu," uviedla Silvia Miháliková z ministerstva vnútra.

Preverovanie žiadateľov má byť podľa nej dôkladnejšie, podrobnosti však vyplynú až z analýzy všetkých bezpečnostných rizík.

"Akékoľvek ďalšie sťaženie prístupu k štátnemu občianstvu by sme určite neprivítali," zareagoval na informáciu Peter Kresák, právnik Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov na Slovensku. Podľa neho tu dlhodobo žije mnoho cudzincov, ktorí by z rodinných aj ďalších dôvodov mali získať naše občianstvo čo najskôr. "V priebehu roka som napríklad radil niekoľkým Gruzíncom, ktorí žijú na Slovensku už takmer desať rokov a stále nemajú občianstvo," dodal Kresák.

Podľa údajov Eurostatu žije na Slovensku najmenej cudzincov spomedzi všetkých 25 krajín únie. Tvoria len 0,6 percenta z obyvateľstva krajiny, zatiaľ čo napríklad v Česku sú to 2 až 3 percentá. Od osamostatnenia Slovenska v roku 1993 požiadalo o azyl na Slovensku takmer 50-tisíc ľudí a dostalo ho ani nie 600 žiadateľov. Nie vždy je to však dôsledok prísnych zákonov. Podľa informácií migračného úradu je Slovensko pre desaťtisíce žiadateľov len tranzitnou krajinou, preto ju mnohí opustili skôr, ako kompetentné miesta stihli rozhodnúť o ich žiadosti. Odborníci z tretieho sektora však tvrdia, že až donedávna sa rozhodovalo zbytočne dlho a zložito. "Čo sa týka štátneho občianstva, až zmena zákona o azyle zo začiatku minulého roku uvoľnila trochu pravidlá a bolo by zlé, keby sa všetko vrátilo do starých koľají," povedala Iveta Liberková zo Spoločnosti ľudí dobrej vôle. Táto mimovládna organizácia poskytuje cudzincom, ktorým bol priznaný azyl, právne a sociálne poradenstvo. Podľa Liberkovej sa ku každej žiadosti azylanta o štátne občianstvo už aj teraz vyjadrujú slovenské bezpečnostné zložky a postupujú dostatočne prísne: "Žiadosti o občianstvo sa zamietajú obvykle na základe ich vyjadrenia, že by to nebolo v záujme Slovenskej republiky."

Posledná novela zákona však umožnila, aby žiadateľ o štátne občianstvo spomedzi tých cudzincov, ktorým bol priznaný azyl, už nemusel spĺňať podmienku najmenej päťročného trvalého pobytu a ovládania slovenského jazyka. Podľa Mihálikovej sa návrh novej právnej úpravy môže dostať do legislatívneho plánu už v budúcom roku.

(jc), PRAVDA

obsah | Slovenská republika