Jaskyniari z Tisovca objavili unikátnu jaskyňu

Vzácny objav sa podaril jaskyniarom z Tisovca. Obrovskú priepasť hlbokú 50 metrov, vysoký vodopád, ale aj bohatú spleť chodieb našli v novoobjavenej jaskyni na Muránskej planine. Dostali sa na miesta, kde ľudská noha podľa všetkého nevkročila státisíce rokov.

"Už teraz je jasné, že ide o jeden z najväčších podzemných priestorov Muránskej planiny," hovorí Lukáš Vlček zo Speleoklubu v Tisovci. Jaskyňa s pracovným názvom M2 je charakteristická množstvom priepastí, siení a kľukatých riečnych chodieb.

Jaskyniari dosiahli samotné dno hlboké 70 metrov. Z neho vedú desiatky priepastí. Tá najhlbšia dostala názov Tartaros. "Toto slovo v gréckej mytológii označuje najhlbšie miesto podsvetia," vysvetľuje L. Vlček. V týchto dňoch skúmajú ďalšie tri podobné priepasti. "Predpokladáme, že tu narazíme aj na unikátne chrobáky, ktoré sa inde na svete nevyskytujú," tvrdí Vlček.

Jaskyňou preteká voda, ktorá vyviera na povrch až po dvoch kilometroch podzemnej púte. Jej dominantou je pôsobivý, 35 metrov vysoký hučiaci vodopád. Nachádza sa v juhovýchodnej časti Muránskej planiny. Otcami objavu sú členovia Speleoklubu v Tisovci.

Starý hrad je najhlbší

Najhlbšia jaskyňa na Slovensku sa nachádza v masíve Krakovej hole na severnej strane Nízkych Tatier. Má názov Starý hrad, hĺbku 425 metrov a dĺžku vyše 5 kilometrov. Tvorí ju sústava úzkych chodieb, prerušovaná priepasťami hlbokými 7 až 44 metrov.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika