Nemci odškodnili slovenského Róma

Jozef Balogh z Košíc je prvý slovenský Róm, ktorý sa v týchto dňoch dočkal odškodnenia za nasadenie na nútené práce počas druhej svetovej vojny. Z nemeckého fondu Spomienka, zodpovednosť a budúcnosť mu zatiaľ vyplatili prvú splátku -7 500 DEM - čo je polovica z celkovej sumy.

"Samozrejme, že ma to potešilo, najmä teraz, pred veľkonočnými sviatkami, keď sú výdavky veľké a keď väčšina mužov i žien v našej rodine si márne zháňa prácu," hovorí 74-ročný Balogh, bývalý väzeň koncentračného tábora Dachau. Podľa zachovaných dokladov bol tam od jesene 1944 do mája 1945, keď väzňov tábora oslobodila americká armáda. Balogh sa do Dachau dostal aj s ďalšími obyvateľmi rómskej osady v Ťahanovciach pri Košiciach.

"Niektorí zomreli v tábore, niektorí až po návrate domov na rôzne choroby - zažili sme tam strašné veci, ani spomínať sa na to nechce," rozpráva. Balogh pracoval až do dôchodku v košických Inžinierskych stavbách. Vychoval šesť synov a tri dcéry. Koľko má vnukov, to ani presne nevie, vraj niekoľko desiatok. Odškodné Baloghovi vybavovala Medzinárodná organizácia pre migráciu IOM so sídlom v Ženeve, má však pobočky aj na Slovensku. "

Do 31. decembra minulého roku, čo bol posledný termín, sa nám prihlásilo viac ako štyritisíc žiadateľov z celého Slovenska, medzi ktorými má byť aj 49 Rómov," informuje vedúca bratislavskej pobočky IOM Daniela Stábová. Spomedzi slovenských žiadateľov vyplatili odškodné 27 obetiam. Stábová zdôrazňuje, že všetky materiály už odovzdali ústrediu. Zaregistrovaní žiadatelia majú preto čakať na rozhodnutie zo Ženevy. V prípade, že s ním nebudú súhlasiť, môžu sa odvolať.

(jc), PRAVDA

obsah | Slovenská republika