Začalo výjazdové zasadnutie Rady OECD

Na popradskom letisku včera s približne polhodinovým meškaním pristál o 17:40 vládny špeciál, ktorý z Paríža priviezol približne 60-člennú skupinu Rady Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Delegáciu na letisku privítali primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš a viceprimátor Popradu Milan Lučivjanský. Výjazdové zasadnutie Rady OECD sa začne v Grandhoteli Praha v Tatranskej Lomnici pracovnou večerou s podpredsedom vlády a ministrom financií Ivanom Miklošom.

Na úvod 1 064. zasadnutia Rady OECD vo štvrtok vystúpi predseda vlády Mikuláš Dzurinda. Členovia Rady budú mať možnosť oboznámiť sa so skúsenosťami z podnikania na Slovensku prostredníctvom predstaviteľov US Steel Košice a predstaviteľmi bankovej sféry na Slovensku. Poobede majú hostia naplánovanú prehliadku Štrbského Plesa. Výjazdové zasadnutie rady OECD bude pokračovať v piatok v Bratislave.

Na zasadnutí Rady budú predstavitelia OECD okrem rokovania o vnútorných témach organizácie informovaní aj o rozvoji vzťahov so Slovenskom a o našom investičnom a podnikateľskom prostredí, ako aj o realizovaných ekonomických reformách na Slovensku. Okrem posilnenia vzájomných vzťahov by malo stretnutie prispieť aj k prezentácii Slovenska ako nového člena OECD. V 42-ročnej histórii OECD je zasadnutie Rady na Slovensku len piatym mimo parížskeho sídla organizácie.

Dohodu o pozvaní Slovenskej republiky k prístupu k Dohovoru OECD podpísalo Slovensko v Paríži 28. septembra 2000, v tom roku sa stalo aj plnoprávnym členom. Organizácia vznikla v roku 1961 v Paríži. Jej základnými cieľmi sú dosiahnutie trvalého ekonomického rastu a zamestnanosti, podpora ekonomického a sociálneho blahobytu krajín OECD cez koordináciu ich politík a stimulácia a harmonizácia úsilia svojich členov v pomoci rozvojovým krajinám.

SME

obsah | Slovenská republika