Študenti zo SR vyhrali európsku olympiádu prírodovedcov

Slovensko sa ako nový člen Európskej únie (EÚ) po prvýkrát zúčastnilo na minulotýždňovej olympiáde krajín EÚ v prírodných vedách a jediné naše vyslané družstvo získalo zlatú medailu.

V konkurencii 18 družstiev z desiatich štátov zvíťazila na treťom ročníku súťaže mladých prírodovedcov European Union Science Olympiad (EUSO) v írskom Galway trojica slovenských študentov - Erik Andris z prvého ročníka gymnázia v Nových Zámkoch, Tomáš Bzdušek a Boris Fačkovec z druhého ročníka gymnázia P. de Coubertina v Piešťanoch. "Víťazstvo slovenského družstva je veľmi dobrou ukážkou kvality starostlivosti o talentovaných žiakov základných a stredných škôl," informoval agentúru SITA Ivo Čáp z Fakulty prírodných vied Žilinskej univerzity. Ten pripravoval žiakov na súťaž spolu s Antonom Sirotom z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Žiaci riešili dve náročné experimentálne úlohy, jednu zameranú na vyšetrovanie kvality znečistenej vody z rôznych lokalít, druhú na vyšetrovanie podmienok pre pestovanie mušlí pre potravinárske účely. Druhé miesto obsadilo 1. družstvo Spolkovej republiky Nemecko, vlaňajší víťaz, 1. družstvo Belgicka, obsadilo tretie miesto." Víťazstvo nováčika z malej krajiny v srdci Európy bolo prekvapením pre organizátorov i súťažné reprezentácie," uviedol Čáp. Vedomosti slovenských študentov ocenil aj minister pre európske záležitosti Írskej republiky Noel Treacy a slovenský veľvyslanec v Írsku Ján Gábor.

SME

obsah | Slovenská republika