Slovensko bude preskúmané zo vzduchu

Na 1. leteckej základni Ozbrojených síl SR na Sliači sa dnes začala pracovná návšteva 19-členného španielskeho inšpekčného tímu, ktorý v rámci zmluvy Open Sky (Otvorené nebo) uskutoční na území Slovenska pozorovací let. Podľa zmluvy Open Sky španielski inšpektori počas jedného letu z vlastného lietadla Hercules 130 H majú možnosť zo vzduchu fotografovať hociktorý bod na Slovensku.

Plukovník Ivan Bella zo Slovenského verifikačného centra Ministerstva obrany SR pre TASR uviedol, že inšpektori sú limitovaní minimálnou výškou letu a vzdialenosťou, ktorá nesmie byť dlhšia ako 750 kilometrov. Minimálnu výšku letu nad terénom stanovuje podmienka, že nafotografované rozlíšiteľné predmety nesmú byť menšie ako 30 centimetrov. Hostitelia majú právo kontrolovať, či pozorovacie kamery inšpektorov spĺňajú parametre dané zmluvou. Dátum letu ešte nestanovili. Podľa meteorologickej predpovede optimálne počasie na fotografovanie bude vo štvrtok.

Zmluva Open Sky vznikla ešte v čase československej federácie. Platnosť nadobudla 1. januára tohto roku. Prvý pozorovací let na Slovensku podľa nej uskutočnila Ukrajina pred mesiacom. Na budúci rok sa očakáva inšpekcia z Kanady a ďalšieho zatiaľ neurčeného štátu. Slovensko vykoná pozorovací let nad Ukrajinou na budúci rok.

(fk, rč), SME

obsah | Slovenská republika