Unikátna operácia srdca v Košiciach

Unikátnu operáciu srdca nielen v rámci Slovenska, ale aj v rámci strednej Európy, vykonali špecialisti Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) Košice. Ako dnes informoval generálny riaditeľ VÚSCH František Sabol, operáciu absolvoval 27-ročný pacient, ktorého do ústavu priviezli s ťažkým a rozsiahlym infarktom 12. júna.

"Urobili sme mu najprv bypasy, no ani potom mu nezačala pracovať ľavá komora. Jediná šanca pre neho bola dať mu implantát na podporu činnosti ľavej komory. Je nádej, že sa komora do polroka zreparuje. Ak nie, tak mladý muž bude kandidátom na transplantáciu srdca," povedal Sabol.

Je to prvý typ takejto operácie v krajinách V4, pričom ako uviedol Sabol, takýto podporný systém má aplikovaný na celom svete iba 300 pacientov. Pacienta operoval tím pod vedením primára kardiochirurgického oddelenia VÚSCH Michal Hulman za účasti profesora Jána Pirkova, prednostu kliniky IKEM Praha. Pooperačnú starostlivosť zabezpečuje tím pod vedením primára VÚSCH Alberta Hermelyho.

Ako uviedol Sabol, náklady na tento výkon predstavujú približne tri milióny korún a bude ich v plnej výške hradiť zdravotná poisťovňa pacienta. Jeden z prístrojov, nutný pre túto operáciu, požičala košickému ústavu bratislavská nadácia Zachráňme srdce.

SITA

obsah | Slovenská republika