Oslavy konca vojny budú stáť milióny

Vláda v stredu prerušila rokovanie o finančnom a organizačnom zabezpečení ústredných osláv 60. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom, ktoré sa uskutočnia 8. mája v Bratislave.

Ministerstvo obrany a rezort financií navrhujú vyčleniť na oslavy z rezervy vlády takmer 7,5 milióna korún. Minister zdravotníctva Rudolf Zajac požiadal, aby sa na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti vyčlenilo 460 tisíc korún, keďže materiál v súčasnosti o tejto položke nehovorí. Zajac predpokladá, že sa na finančnom krytí s ministrom obrany Jurajom Liškom dohodne. V krajnom prípade zaplatí rezort zdravotníctva podľa svojho šéfa výdavky z vlastnej kapitoly.

Ministerstvo vnútra sa vzdalo požiadavky na vyčlenenie sumy 2,1 milióna korún na bezpečnostné opatrenia, hradiť ich bude z vlastných zdrojov.

Prípravy na oslavy konca vojny už podľa Lišku prebiehajú. Napriek tomu, že vláda ešte neschválila finančné zabezpečenie podujatia, oslavy nie sú ohrozené, vyhlásil minister. "Už je to iba taká technická úprava prerozdelenia finančných prostriedkov," poznamenal.

Najviac peňazí - 4 milióny korún - by malo ísť z vládnej rezervy na výrobu pamätných medailí a plakiet, ktoré si na Bratislavskom hrade prevezmú príslušníci domáceho a zahraničného odboja. Zabezpečenie pobytu 80 zahraničných veteránov by malo stáť 1,1 milióna korún, pre domácich približne 500 odbojárov sa vyčlení 300-tisíc korún. Medializácia osláv si vyžiada 800-tisíc korún.

Súčasťou osláv bude aj pietny akt na Slavíne, kde by mali s príhovorom vystúpiť traja najvyšší ústavní činitelia a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Výdavky na veniec a kvety na Slavíne budú predstavovať 20-tisíc korún.

Program bude pokračovať recepciou pre 400 pozvaných hostí v hoteli Carlton za 320-tisíc korún. Nasledovať bude konferencia na tému druhá svetová vojna, ktorej zabezpečenie si vyžiada 116-tisíc korún. Diskutovať budú na nej okrem veteránov aj historici, politici a zástupcovia rezortu obrany.

Oslavy vyvrcholia o 21:00 hodine ohňostrojom z Bratislavského hradu. Náklady naň dosiahnu 500-tisíc korún. Vydanie mimoriadnych publikácií Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a mimoriadneho čísla časopisu Bojovník si vyžiadajú ďalších 200-tisíc korún.

V centre mesta sa na poludnie začne program pre širokú verejnosť, počas ktorého sa budú prezentovať ozbrojené sily. Naplánované sú ukážky vojenskej techniky, koncert vojenskej hudby a show program Čestnej stráže. Chýbať nebudú ani ukážky zásahu vojenskej polície a bojového umenia, vystúpenie folklórneho súboru Jánošík a prezentácia regrutačného strediska. Na tento účel však armáda peniaze z vládnej rezervy nedostane, aj keď pôvodne sa počítalo so sumou 2,4 milióna korún.

V čase od 4. do 8. mája je okrem toho naplánovaný beh Štafeta víťazstva a vďaky na trase Dukla - Svidník - Liptovský Mikuláš - Nová Baňa - Neverice - Bratislava.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika