Po vyše 20-tich rokoch otvoria divadlo

Dvadsaťjeden rokov musela verejnosť čakať na nové Slovenské národné divadlo. Do jeho budovy návštevníci prvýkrát vkročia v sobotu 14. apríla 2007. "Na tento deň sme naplánovali slávnostné otvorenie novostavby s programom pre všetky vekové kategórie," uviedla včera riaditeľka SND Silvia Hroncová.

Divadlo na ľavom brehu Dunaja je takmer hotové. Jeho výstavba sa začala v roku 1986. Do dnešného dňa stála približne 4,25 miliardy československých a slovenských korún.

Predchádzajúce vlády premiérov Vladimíra Mečiara a Mikuláša Dzurindu niekoľkokrát oznámili, že novostavbu dostavajú, ale konečný termín vždy oddialili. Chýbajúcich 900 miliónov korún na jej dokončenie napokon vyčlenila začiatkom tohto roku Dzurindova vláda.

"Útrpný priebeh dokončovania Národného divadla je pre Slovensko hanbou," vyhlásil minister kultúry Marek Maďarič. Vyjadril nádej, že nové sídlo SND sa stane centrom kultúrneho života.

Maďarič zatiaľ nevedel povedať, či jeho rezort predá pozemky v okolí novostavby, aby splatil 900-miliónovú dotáciu na jej dokončenie. "O tom musí rozhodnúť vláda," uviedol. Na novostavbe a v jej okolíprebiehajú posledné práce za 430 miliónov korún. Podľa Maďariča majú byť hotové do 30. septembra. Celkové náklady na výstavbu nového sídla SND tak dosiahnu 4,68 miliardy korún.

Vnútri budovy sú tri divadelné scény, ktoré naraz pojmú 1 700 návštevníkov. Najväčšia je operná a baletná sála s kapacitou 900 sedadiel. Ďalších 650 ľudí sa zmestí do činohernej sály. Najmenšie Divadelné štúdio má 150 miest. Herci SND začnú v nových priestoroch skúšať od 1. januára 2007. "Vo februári a v marci otestujeme priestory aj s divákmi, aby sme zistili, ako to bude fungovať v prípade, že všetky tri sály sa naraz zaplnia," uviedla Hroncová. V Divadle Pavla Országha Hviezdoslava, odkiaľ sa Činohra SND vysťahuje, by podľa Maďariča mohlo vzniknúť nové divadlo. "S primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským sme hovorili o tom, že by tam mohlo pôsobiť bratislavské mestské divadlo," dodal.

Plán dokončenia SND

* do 30. septembra 2006 - dokončenie budovy

* do 10. októbra 2006 - Správa kultúrnych zariadení predloží návrh na kolaudáciu sídla SND

* 30. november 2006 - predpokladaný termín skončenia kolaudácie novostavby SND

* do 31. decembra 2006 - Správa kultúrnych zariadení prevedie budovu do vlastníctva SND

* 1. január 2007 - začne sa skúšobná, prevádzka SND

* 14. apríl 2007 - slávnostné otvorenie nového sídla SND

PRAVDA

obsah | Slovenská republika