Packa: Problémy s ohrozením bezpečnosti riešime skoro denne

S Jánom Packom, riaditeľom Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a ústavných misií

Aké sú hlavné úlohy vášho úradu, čo sa týka ambasád cudzích štátov na území Slovenska?

-Všetko, čo je vo Viedenskom dohovore o ochrane diplomatických misií. Základné úlohy sú: zaistenie bezpečnosti diplomatických misií v prvom rade na našom území a v prípade potreby aj bezpečnosť veľvyslancov.

Koľko ľudí je určených priamo na ochranu veľvyslanectiev?

- Je to zhruba okolo 100 policajtov.

Predpokladám, že zásadnejšie posilnenie bezpečnosti nastalo najmä po 11. septembri 2001?

- Samozrejme. Viditeľné je to najmä na americkej ambasáde, ktorá je obkľúčená vrátane barikád, dokonca používame na jej ochranu aj špeciálne vojenské jednotky. Zvýšila sa ochrana všetkých ambasád, ktoré sú členmi NATO. Takže radikálne sa zvýšili služby oproti tomu, čo bolo predtým.

Ako prebieha spolupráca s vlastnou ochranou ambasády?

- Na princípe osobných kontaktov, niektoré ambasády majú bezpečnostných dôstojníkov, takže vlastne oni nám posúvajú informácie o možnom ohrození ambasády a my, samozrejme, zabezpečujeme ich ochranu. Problémy riešime skoro denne.

Mali ste už situáciu, ktorá by sa dala označiť za naozaj vážnu?

- Záleží na tom, čo pod tým pojmom myslíte, no v každej hrozbe môže byť skryté nebezpečenstvo. Všetko preverujeme a pokiaľ sa poznatky, ktoré máme, nepotvrdia a uplynie nejaká doba, znížime ochranu ambasády a ideme v tom, ja to volám štandardnom režime. Pokiaľ ide o konkrétne osoby, áno, zadržali sme už ľudí, ktorí javili na náš vkus veľmi zvýšený záujem o niektoré ambasády NATO.

Okrem amerického veľvyslanectva, ktoré ďalšie by sa dali označiť za najohrozenejšie?

- To vždy treba dávať do súvislostí. Napríklad teraz s vojnou v Iraku je to, samozrejme, americká a britská. Niektoré ďalšie ambasády, ktoré majú priamo v Iraku vyslané svoje vojská, požiadali o zvýšenú ochranu.

Ak sa to dá tak vôbec povedať, s kým sa najlepšie spolupracuje?

- Môžem povedať, že jednoznačne s Američanmi. Oni si dobre uvedomujú svoje ohrozenie a aj sami iniciatívne robia opatrenia na ochranu, takže ich môžem pochváliť. Čo však, samozrejme, neznamená, že by sme s niekým nespolupracovalili dobre. Naopak. S ostatnými komunikujeme úplne normálne.


obsah | Česká republika