Prezident odvolal Šimka, vymenoval Ruska

Prezident republiky Rudolf Schuster dnes odvolal z funkcie ministra obrany Ivana Šimka a vedením rezortu poveril šéfa diplomacie Eduarda Kukana. Hlava štátu zároveň vymenovala do funkcie aj nového ministra hospodárstva Pavla Ruska. Ako agentúru SITA informoval prezidentov hovorca Ján Füle, Rudolf Schuster sa na tom dohodol s premiérom Mikulášom Dzurindom počas ich utorňajšieho stretnutia. Predseda vlády ho vtedy informoval, že v stredu mu odovzdá aj návrh na vymenovanie nového ministra obrany, ktorým by sa mal stať trenčiansky primátor a poslanec NR SR za SDKÚ Juraj Liška.

Návrh na odvolanie Šimka odovzdal premiér prezidentovi minulý týždeň v utorok. O jeho odvolaní rozhodlo 10. augusta Prezídium SDKÚ po tom, ako Šimko na rokovaní vlády v ten istý deň nepodporil Dzurindov návrh na odvolanie šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Jána Mojžiša. Prezident upozornil, že výmena na poste ministra obrany môže mať vplyv na dôveryhodnosť Slovenska v zahraničí. Ako hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR zároveň avizoval, že na výber Šimkovho nástupcu bude dohliadať viac než v prípade iných ministrov.

Líder ANO a terajší podpredseda parlamentu P. Rusko vystrieda vo funkcii Roberta Nemcsicsa, ktorý podal demisiu 9. septembra po tom, ako mu 25. augusta predsedníctvo aliancie vyslovilo nedôveru. Nemcsicsovu demisiu prijal prezident o deň neskôr a zároveň poveril vedením rezortu ministra dopravy Pavla Prokopoviča. Na mieste podpredsedu Národnej rady SR má Ruska vystriedať podpredseda ANO Ľubomír Lintner.

(nov), MARKIZA

obsah | Slovenská republika