Pápežova návšteva na Slovensku bude stáť vyše 79 miliónov korún

Septembrová návšteva pápeža Jána Pavla II. na Slovensku bude stáť vyše 79 miliónov korún. K tejto sume dospela po dvoch týždňoch rokovaní špeciálna komisia na Ministerstve zahraničných vecí SR, hoci vláda pôvodne schválila na zabezpečenie pápežovej návštevy 68 miliónov korún. Tie sa podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Józsefa Berényiho prioritne rozdelia medzi mestá a biskupské úrady, aby mohli čo najskôr začať s materiálnym zabezpečením návštevy a so stavebnými prácami. Peniaze dostanú najneskôr v pondelok alebo utorok budúci týždeň.

Zvyšných 11 miliónov korún budú musieť ministri opätovne schváliť na najbližšom rokovaní vlády, ktoré sa uskutoční 20. augusta. Z tejto sumy sa zabezpečia požiadavky najmä jednotlivých ministerstiev.

Trnava tak dostane podľa nového rozdelenia 1,6 milióna korún, Rožnava 14 miliónov, Banská Bystrica 13 miliónov a Bratislava 17 miliónov korún.

Bratislavsko-Trnavský arcibiskupský úrad môže rátať so sumou 5,1 milióna, biskupstvo v Banskej Bystrici so 4,7 milióna a cirkevný úrad v Rožňave dostane deväť miliónov korún. Mestá tak dostanú viac peňazí na zabezpečenie pápežovho pobytu ako cirkev.

Podľa Berényiho je 79 miliónov korún nevyhnutnou sumou pre dôstojné zabezpečenie pápežovej návštevy. Súčasne priznal, že s touto sumou nebude aj tak nikto zo zainteresovaných spokojný. Lokality, kde sa uskutočnia sväté omše, neboli podľa neho vybrané z pohľadu najlacnejších možností, ale skôr z pastoračného hľadiska, čím sa náklady zvýšili. "Lokality nevyberala vláda," zdôraznil Berényi.

Členmi komisie na prerozdelenie peňazí sú predstavitelia niektorých rezortov, cirkvi, primátori miest, ktoré navštívi pápež a šéfovia VÚC. Požiadavky miest a rezortov však boli oveľa vyššie ako pôvodne schválených 68 miliónov korún, a to až 270 miliónov korún a komisia preto rokovala najmä o znížení ich nárokov.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika