Pendolino nám skráti cestu do Prahy

České dráhy vypustia začiatkom budúceho roku na trať medzi Prahou a Bratislavou rýchlovlak Pendolino. Vďaka rýchlosti 160 kilometrov za hodinu vlak podstatne skráti doterajšie vlakové spojenie medzi oboma metropolami. Podľa cestovného poriadku vlak, ktorý vyrazí z Bratislavy pred šiestou, dorazí do Prahy krátko pred pol desiatou. Doteraz potrebný čas na prekonanie tejto vzdialenosti 4,16 hodiny skráti pod štyri hodiny.

Rýchlovlak Pendolino má pokoriť časový rekord, ktorý dosiaľ medzi Prahou a Bratislavou držal prvorepublikový expres Slovenská strela. Ak by Pendolino mohol využívať svoju maximálnu rýchlosť 230 kilometrov za hodinu, trvala by cesta ešte kratšie. České i slovenské železničné normy však povoľujú rýchlosť najviac 160 kilometrov za hodinu.

Výhodou Pendolina nebude iba rýchlosť, ale i vysoká kvalita a komfort, ktorý sa blíži leteckej preprave. "Rýchlovlaky Pendolino nemôžeme porovnávať s ostatnou vlakovou dopravou alebo autobusmi. Naopak, Pendolino má image leteckej dopravy, ktorý je vysoko kvalitný," povedal hovorca Českých dráh Peter Šťáhlavský. Za ceny lístkov, ktoré ostanú na úrovni taríf pre IC a EC vlaky, môžu cestujúci počúvať hudbu vlakového rozhlasu, alebo zapojiť osobné počítače do siete. Samozrejmosťou je klimatizácia alebo bezbariérový prístup pre invalidov. Ostatné súpravy rýchlikov nemôžu súťažiť ani s minimálnou hlučnosťou Pendolina.

Rýchlovlakmi začali České dráhy veľmi vážne konkurovať cestnej a leteckej doprave. Diaľnica D1, jediné efektívne cestné spojenie s Prahou svojou kapacitou už nestačí. Často tu hrozí vážne nebezpečenstvo uviaznutia v zápche. "Cesta z Prahy mi normálne trvá dve a pol až tri hodiny, no občas sa to predĺži aj na šesť hodín. Záleží na tom, kedy odchádzam. Na diaľnici je takisto mnoho zúžených úsekov, čo ma zdržiava," povedala Hana Machová, ktorá úsek z Prahy meria viackrát za mesiac. Okrem zápch sa riziko diaľnice spája s hustou kamiónovou dopravou, problémy narobia aj cestní piráti, kľučkujúci medzi ostatnými automobilmi.

Okrem automobilovej, či autobusovej dopravy využíva mnoho ľudí cestujúcich do Prahy aj pravidelné letecké spojenie Českých aerolínií. ČSA sa konkurencie neboja. "Myslím si, že produkty ČSA, ktoré nelietajú iba do Bratislavy, ale i na Sliač, do Košíc a Popradu, sú konkurencieschopné. Zníženie záujmu neočakávame," povedala hovorkyňa ČSA Jitka Novotná. Aerolínie prevádzkujú lety zo Slovenska skôr ako zberné a doplnkové pre transatlantické cesty z Pražského letiska Ruzyň.

(ip)

obsah | Slovenská republika