Tajnú službu pravdepodobne povedie generál Ladislav Pittner

Novým mužom na čele tajnej služby bude politik, bývalý minister vnútra Ladislav Pittner (68). Ten sa od vlaňajších volieb držal v ústraní. Pittnera navrhol premiér Mikuláš Dzurinda. Pravde to potvrdili politici z koaličných strán, ako aj Pittner sám. "Za predpokladu, že Koaličná rada sa dohodne na mojej osobe, vláda návrh schváli a prezident ho podpíše, je to pre mňa veľká príležitosť," vyhlásil Pittner.

O zámere nahradiť odstupujúceho šéfa SIS Vladimíra Mitra Pittnerom už Dzurinda informoval všetkých predsedov vládnych strán a návrh predložil večer na Koaličnej rade.

Súhlas dostal od KDH aj SMK. "SMK nemá proti tomuto návrhu námietky," povedal pre Pravdu Béla Bugár. Rovnakú odpoveď poskytlo aj KDH. Jedinou stranou, ktorá zachováva zdržanlivý postoj, je ANO. Jej šéf Pavol Rusko sa v priebehu včerajšieho dňa stretol s Dzurindom a jeho strana si vyžiadala čas na rozmyslenie. Návrh na vymenovanie nového riaditeľa SIS však schvaľuje vláda, v ktorej to však aj v prípade nesúhlasu ministrov za ANO, prejde. "Pán Pittner odišiel z postu ministra vnútra s istou charakteristikou. Príliš veľa vecí medializoval a za jeho pôsobenia sa nerobili dostatočné kroky v boji s organizovaným zločinom. Šéfom SIS by mal byť človek s inou dynamikou, " vyhlásil pre Pravdu jeden z čelných predstaviteľov ANO, ktorý si však neželal byť menovaný. Pittner by mal Mitra nahradiť od apríla. Ten požiadal o uvoľnenie z funkcie pred pár dňami po tom, čo mu KDH a SMK vyjadrili nedôveru.

Ladislav Pittner, ktorý bude mať v máji 69 rokov, odišiel z funkcie ministra vnútra začiatkom leta 2001 po tlaku premiéra Dzurindu. Koalícia bola nespokojná s prácou viacerých zložiek polície, keď sa počas troch rokov nepodarilo výraznejšie posunúť vyšetrovanie závažných káuz. Ako oficiálny dôvod Pittner po podaní demisie uviedol, že nechce byť prekážkou spolupráce koalície. Ivan Šimko, ktorý ho nahradil, však vyhlásil, že sa bude držať hesla menej hovoriť a viac konať, čím naznačil ďalšiu vec, ktorá sa jeho predchodcovi vyčítala. Šimko na čele polície vymenil najbližších Pittnerových spolupracovníkov. Odišiel policajný prezident Ján Pipta, viceprezident Imrich Angyal, šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor, šéf inšpekcie Anton Rázga a nakoniec aj riaditeľ finančnej polície Jozef Stieranka. Viacerí politici vtedy vyslovili podozrenia, že títo muži nerobili dosť v boji so zločinom. Aj šéf špeciálneho vyšetrovacieho tímu Jozef Šátek vtedy naznačil, že finančná polícia vo viacerých prípadoch nepostupovala dostatočne razantne a povedal, že niektorí policajti blokujú kauzy, pričom za nimi stoja záujmové skupiny.

Pittner sa však svojich ľudí zastával. Dokonca sa vyjadril, že personálne zmeny prebehli podľa scenára. "Bol pripravený scenár, ktorý nový minister realizuje," vyhlásil na adresu Šimka.

Pittner sa neskôr neobjavil ani na kandidačnej listine SDKÚ a stiahol sa z politického života. Jeho meno sa znovu objavilo až po voľbách 2002, keď sa prvýkrát začalo hovoriť o možnej výmene Mitra. V tom čase však poprel, že dostal takúto ponuku. Neskôr tlaky na výmenu Mitra ustali. Objavili sa až teraz v marci po prepuknutí škandálu okolo odpočúvania. O dôvode, prečo si Dzurinda vybral Pittnera, sa v kuloároch iba špekuluje. Viacerí politici to dávajú do súvisí s tým, že je známou a čitateľnou osobou, u ktorej sa nepredpokladá, že nezneužije SIS na boj proti politickým stranám. Pittner bol dlhoročným členom KDH. Neskôr sa pridal k Dzurindovi a prestúpil do SDKÚ.

(ns), PRAVDA

obsah | Slovenská republika