Nápis vzbudil v SR rozruch

Na Slovensku vzbudila pozornosť správa, že neznámy sprejer namaľoval na chodník pred slovenským veľvyslanectvom v Budapešti červeným sprejom nápis "Nezabudneme". Premiér Robert Fico aj ministerstvo zahraničných vecí však reagovali skôr zdržanlivo.

Podľa vládnej Slovenskej národnej strany sa napätie medzi Slovenskom a Maďarskom v posledných týždňoch zvýšilo vinou Budapešti.

"Myslím si, že vzťahy medzi týmito štátmi majú iný rozmer a inú kvalitu a nám naozaj záleží na tom, aby vzťahy medzi týmito štátmi boli čo najlepšie," povedal Fico po rokovaní vlády. Slovensko-maďarské vzťahy by sa podľa neho nemali hodnotiť iba podľa vzťahov príslušníkov národnostných menšín.

Vláda je podľa Fica voči Budapešti "maximálne ústretová", lebo nereaguje na všetky výroky opozičnej Strany maďarskej koalície, maďarských politikov či na incidenty.

"Ministerstvo zahraničných vecí nepovažuje za potrebné vyjadriť sa k nezodpovedným činom nezodpovedných jednotlivcov," povedal riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí Igor Pokojný. Ministerstvo ocenilo, že slovenské veľvyslanectvo v Budapešti navštívila štátna tajomníčka maďarského ministerstva zahraničných vecí Márta Feksziová. "Oceňujeme, že maďarská strana vyjadrila poľutovanie a uistila nás, že poľutovaniahodný incident prešetrí," dodal Pokojný.

SNS, ktorá býva obviňovaná z protimaďarských výstupov, vystúpila proti "cielenému vyostrovaniu protislovenskej hystérie". Maďarská vláda podľa národniarov neprimerane citlivo intervenuje v Bratislave. Súčasne si SNS posťažovala, že na jej elektronické adresy a mobilné čísla chodia vulgárne protislovenské odkazy.

"Internacionalizácia škandalizovania až na úroveň medzinárodných vzťahov a intervencií na vládnej úrovni zo strany Maďarskej republiky má znaky ovplyvňovania vnútropolitických pomerov na Slovensku, zbytočne zhoršuje vzájomné vzťahy a neuvážene vyhrocuje slovensko-maďarské vzťahy," napísal predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.

Maďarské politické strany sa podľa SNS zjednotili proti Slovensku po vstupe SNS do vlády a prechodu SMK do opozície. Strana tiež zverejnila internetové adresy s údajne protislovenským obsahom. Historicky komplikované slovensko-maďarské vzťahy ochladli po zostavení Ficovej vlády s účasťou SNS. V minulých dňoch vzbudila značný rozruch u maďarských médií slovenská internetová stránka, na ktorej sa údajne objavovali protimaďarské výzvy. Podľa SNS však mohlo ísť o provokáciu maďarských extrémistov.

ČTK

obsah | Slovenská republika