Najvyšší súd zrušil pospolitosť

Najvyšší súd včera rozpustil extrémistickú Slovenskú pospolitosť - národnú stranu. Po prvýkrát od vzniku samostatného a demokratického Slovenska sa stalo, že štát pristúpil k takémuto kroku. Dôvodom je ľudový program strany, ktorým bola porušená ústava v článku o volebnom práve.

Rozhodnutie je právoplatné a neexistuje proti nemu riadny opravný prostriedok. Ministerstvo vnútra stranu vyškrtne z registra hneď, ako mu bude doručené rozhodnutie súdu.

Občianske združenie Slovenská pospolitosť, známe svojimi uniformami, bude pôsobiť aj ďalej, aj keď združuje prakticky tých istých ľudí.

Slovenská pospolitosť - národná strana, ktorá sa netají svojím obdivom k vojnovému slovenskému štátu a jeho prezidentovi Jozefovi Tisovi, chcela na Slovensku vybudovať stavovský štát. Takzvaný korporativizmus je typický pre fašistickú ideológiu. Právo voliť a uchádzať sa o funkcie by mali iba členovia desiatich stavov. Program tým "obmedzuje všeobecné a priame volebné právo, právo voliť a byť volený", vyhlásila predsedníčka senátu Ida Hanzelová.

Šéf pospolitosti Marián Kotleba tvrdil, že na súde nedostal šancu na obhajobu. Členovia rozpustenej strany sa podľa neho nevzdávajú myšlienky kandidovať vo voľbách.

(rp), SME

obsah | Slovenská republika