Slovensko mení postoj ku Kube

Pätnásť rokov po páde komunizmu Slovensko mení svoj oficiálny postoj ku Kube. Niektorí vládni politici, mimovládne organizácie i časť spoločnosti otvorene podporujú snahy tamojšej opozície o pokojné zvrhnutie Castrovho režimu, ktorý vládne na ostrove od roku 1959.

Včera sa na Slovensku prvýkrát uskutočnila konferencia na podporu demokratického hnutia na Kube, ktorú otvoril jeden z troch najvyšších slovenských ústavných činiteľov - predseda parlamentu Pavol Hrušovský. Hrušovský bol aj najvyšším aktívnym politikom, ktorý prišiel na pražské stretnutie Medzinárodného výboru pre demokraciu na Kube.

Výbor, ktorý vznikol z iniciatívy bývalého českého prezidenta Václava Havla, sa stretol cez víkend. Vyzval na okamžité prepustenie všetkých politických väzňov na Kube a požiadal vlády visegrádskej a vilniuskej skupiny, aby na svojich veľvyslanectvách v Havane prijali disidentov a ich rodiny.

"Myslím, že postoj Slovenska sa mení. Aj keď slovenská politika je v tejto otázke zdržanlivá, sú tu mnohí politici, ktorým nie je Kuba ľahostajná," povedal pre SME Pavol Hrušovský.

O veľkom posune hovorí aj organizátorka konferencie Eliška Sláviková z občianskeho združenia Človek v ohrození. "Bolo to prvýkrát, čo sa na konferencii zúčastnili vysokí slovenskí politici a nehovorili o Kube len vo všeobecnosti. Snažili sa navrhnúť veľmi konkrétne kroky pomoci." Mala na mysli slovenského eurokomisára Jána Figeľa, štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Józsefa Berényiho a predsedu výboru pre ľudské práva Lászloa Nagya.

Berényi povedal, že postoj ministerstva sa začal meniť po minuloročnej vlne zatýkania na Kube a "táto konferencia by mala pomôcť získať pre slovenskú politiku väčšiu spoločenskú podporu". Slovensko sa pridalo k protestom Európskej únie, zrušilo slovensko-kubánske medzivládne zasadnutie a v októbri 2003 prijalo na pôde slovenskej ambasády v Havane zástupcov opozície a disentu.

Naše diplomatické kontakty s Kubou sú odvtedy nulové.

Na konferenciu do Bratislavy prišli významní predstavitelia kubánskeho exilu, mimovládnych organizácií, a zástupcovia latinskoamerických krajín. "Postoj Slovenska veľmi ocenili. Ešte dôležitejší by pre nich bol spoločný postoj krajín visegrádskej skupiny," povedala Sláviková.

MIRIAM ZSILLEOVÁ

obsah | Slovenská republika