Majiteľ prvýkrát legálne postrelil zlodeja

Po prvý raz na Slovensku využil majiteľ domu ustanovenie nového Trestného zákona, podľa ktorého je možné použiť strelnú zbraň na ochranu majetku a zdravia. Stalo sa to koncom apríla v Dvoranoch nad Nitrou, kde bol postrelený pri pokuse o krádež 51-ročný zlodej. Podľa vyšetrovateľov majiteľ použil legálne držaný revolver oprávnene. Povedal to krajský policajný hovorca Miloš Fábry.

"Je to prvý takýto prípad od januára, kedy je zákon v platnosti," povedal Fábry. Zlodej, ktorý sa liečil zo strelných zranení viac ako dva mesiace, mohol podľa polície dopadnúť aj horšie. Keď ho majiteľ v noci pristihol vo svojom dome, pokúsil sa utiecť a dvakrát na domáceho vystrelil z plynovej pištole. Ten však streľbu nepozvaného nočného návštevníka opätoval.

Privolaní policajti síce našli na mieste iba zlodejovu krv, po niekoľkých hodinách však už priviezli do nemocnice aj muža so strelným zranením hlavy a trupu. Vyšetrovateľ mu potom dokázal pokus o krádež aj streľbu na majiteľa domu a koncom augusta ho obvinil z pokusu o krádež a porušovania domovej slobody.

Podľa nového Trestného zákona, platného od začiatku roka, je možné zbraň použiť na ochranu života, zdravia alebo majetku, ak niekto vnikne do obydlia, alebo v ňom neoprávnene zostáva. Votrelca však majiteľ nesmie úmyselne zabiť.

ČTK

obsah | Slovenská republika