Ísť pracovať do zahraničia je z roka na rok ťažšie

Ľuďom, ktorí si chcú či už cez leto, alebo aj cez rok zarobiť v zahraničí, sprostredkúva prácu okrem Národného úradu práce vyše tristo agentúr. Len prostredníctvom nich išlo vlani zo Slovenska za prácou do zahraničia vyše 80-tisíc ľudí.

Záujem je veľký - dôvodom je najmä zárobok, ktorý sa pohybuje v desiatkach tisíc korún. Ale práca v zahraničí sa vybavuje z roka na rok ťažšie. "Okrem toho, že sa sprísnila legislatíva, zahraničné firmy sú čoraz náročnejšie, najmä čo sa týka jazykových schopností," hovorí Libuša Osadská, majiteľka jednej z agentúr.

Veľa však závisí podľa nej aj od toho, ktoré krajiny sa ľuďom "otvárajú". "V poslednom čase je to Taliansko, Anglicko, Írsko, Kanada. Teraz sa ozvalo aj Švajčiarsko, ktoré hľadá absolventov vysokých škôl alebo aspoň s nadstavbou, rok po skončení, ktorí ovládajú nemecký a taliansky jazyk. Vraj pre nich majú veľmi veľa pracovných príležitostí." Krajiny, kde je ťažšie zohnať prácu, sú napríklad Nemecko a Rakúsko.

Aj majiteľ ďalšej agentúry Pavol Baranay hovorí, že práca v zahraničí sa vybavuje ťažšie ako kedysi. "Nikto na nás nikde nečaká. A neverím tomu, že po vstupe do únie bude lepšie.

(sr), SME

obsah | Slovenská republika