Dvanásť mužov chce byť prezidentom

Dvanásť kandidátov, ani jedna žena. Taký je výsledok uzavretia kandidatúr na budúcu hlavu štátu. Všetkých dvanásť mien musí teraz do siedmich dní preskúmať predseda parlamentu.

"Medzi poslednými, ktorí do piatkovej polnoci odovzdali návrh na kandidatúru do kancelárie predsedu Národnej rady, bol aj súčasný prezident Rudolf Schuster a predseda HZDS Vladimír Mečiar," informoval hovorca predsedu parlamentu Michal Dyttert. Práve oni spolu s kandidátom SDKÚ Eduardom Kukanom a šéfom HZD Ivanom Gašparovičom sú podľa politológov najvážnejšími kandidátmi na postup do druhého kola. V ňom už budú občania vyberať hlavu štátu spomedzi dvoch kandidátov.

Prvé kolo volieb bude 3. apríla, analytici však predpokladajú, že sa v ňom o budúcom prezidentovi nerozhodne. Väčšina osobností sa bude o hlasy voličov uchádzať ako občianski kandidáti. Mečiara, poslanca KDH Františka Mikloška a Kukana navrhli poslanci ich materských strán. Schuster a Gašparovič získali podporu poslancov aj dostatočný počet podpisov od občanov. Súčasného prezidenta podporila časť poslancov Smeru, KSS a nezávislých poslancov zo Slobodného fóra. Gašparoviča podporil Klub nezávislých poslancov a niektorí poslanci Smeru.

Ak ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú podporu voličov, bude sa 17. apríla konať druhé kolo a jeho víťaz sa stane na ďalších päť rokov tretím slovenským prezidentom.

Predvolebná kampaň sa začne dva týždne pred samotnými voľbami. Kandidáti na ňu môžu vynaložiť maximálne štyri milióny korún.

Prezidentskí kandidáti

Vladimír Mečiar

Eduard Kukan

Ivan Gašparovič

Rudolf Schuster

František Mikloško

Martin Bútora

Ľubo Roman

Jozef Kalman

Ján Králik

Jozef Šesták

Július Kubík

Stanislav Bernát

(rk), PRAVDA

obsah | Slovenská republika