Dve tretiny Slovákov tvrdia, že vedia podať prvú pomoc

Dve tretiny Slovákov tvrdia, že vedia podať prvú pomoc. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na tisícke respondentov vo veku 15 až 79 rokov uskutočnila spoločnosť GfK Slovakia. Na otázku Viete podať prvú pomoc? odpovedalo 34,4 percenta opýtaných záporne.

Prvú pomoc vedia podľa prieskumu podávať muži aj ženy rovnako. Nerozhoduje ani vekové hľadisko. Najzdatnejší v podávaní prvej pomoci, prípadne najsebavedomejší sú zo Slovákov obyvatelia Nitrianskeho kraja. Podľa prieskumu vie podať prvú pomoc 73 percent z nich. Takmer polovica (47,5 %) obyvateľov Bratislavského kraja podať prvú pomoc nevie.

Znalci prvej pomoci sa ju zväčša naučili podávať v škole (57,6 %), prípadne na pracovisku (22,6 %). Približne 16 percent respondentov uviedlo, že poskytnúť prvú pomoc sa naučili sami. Vyše tretinu z nich tvoria ľudia nad 60 rokov. Z výskumu tiež vyplýva, že starší ľudia nad 50 rokov berú zdravie a život vážnejšie. Na kurz prvej pomoci sa ich prihlásilo dvakrát viac ako mladých ľudí do 39 rokov.

BLESKOVKY

obsah | Slovenská republika