Summit Putin-Bush vyjde 205 miliónov

Bezpečnostné opatrenia počas februárovej návštevy amerického prezidenta Georgea W. Busha na Slovensku a jeho stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom si vyžiadajú 205 miliónov korún. Vláda rozhodla, že peniaze vyčlení zo svojej rezervy a 32 miliónov pôjde z rozpočtu rezortu vnútra.

Minister vnútra Vladimír Palko povedal, že až na platy pre policajtov a hasičov všetky ostatné výdavky budú dlhodobými investíciami a budú celé roky slúžiť ministerstvu vnútra a Slovensku. Nevedel potvrdiť, či sa rusko-americký summit uskutoční na Bratislavskom hrade. Podľa neho ešte nie sú informácie tohto druhu upresnené. Palko avizoval "najväčšie bezpečnostné opatrenia" v histórii. Detaily tají, ale napokon dodal, že predsa len povie niečo, za čo "by som nemusel byť trestne stíhaný". Do akcie bude nasadených asi 5500 policajtov a 400 hasičov. Len na mimoriadne príjmy policajtov pôjde preto 49 miliónov. Zvyšok peňazí sa použije na nákup špeciálnej automobilovej techniky s bezpečnostnými prvkami, špeciálneho výzbrojného a ženijného materiálu.

Palko sa potešil otázke jedného z novinárov, či vyčlenená suma bude dostatočná, pretože počas návštevy Busha v Berlíne bolo potrebných 15 miliónov eur, čo je skoro 600 miliónov korún. S úsmevom podotkol, že "pokiaľ to budete hrať tak, že tých 205 miliónov je málo, aby ste vyvážili tvrdenia iných médií, že je to veľa, tak budem veľmi rád". Bushova návšteva a rusko-americký summit majú byť začiatkom budúceho týždňa aj jednou z tém stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov. Predčasom sa objavil problém, kto bude vlastne amerického prezidenta hostiť - či prezident Ivan Gašparovič, alebo premiér Mikuláš Dzurinda.

Hovorca hlavy štátu Marek Trubač včera povedal, že prezidentovi nejde o súboj s premiérom. Gašparovič si podľa neho myslí, že Bush navštívi najmä občanov Slovenska a nie prezidenta alebo premiéra.

Včera o návšteve rokoval prípravný výbor zložený zo zástupcov kancelárií parlamentu, prezidenta, Úradu vlády, polície, Úradu na ochranu ústavných činiteľov a bratislavského magistrátu. Dohodol sa, že utvorí stály sekretariát na ministerstve zahraničia, ktorý pripraví vláde materiál o organizačnom, technickom a finančnom zabezpečení spomínaných podujatí.

(sp), SME

obsah | Slovenská republika