Referendum o vstupe do EÚ podporili všetci poslanci

Uznesenie o vyhlásení referenda o vstupe Slovenska do Európskej únie (EÚ) dnes schválila Národná rada (NR SR). Uznesenie podporilo všetkých 147 prítomných poslancov.

Občania budú v referende odpovedať na otázku: "Súhlasíte s tým, aby sa Slovenská republika stala členským štátom Európskej únie? Áno - Nie." Na základe prijatého uznesenia vyhlási prezident Rudolf Schuster referendum do 30 dní. Po dohode politických strán by termín referenda mal byť 16. a 17. mája. Výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Parlamentné politické subjekty sa dohodli, že nebudú viesť samostatnú referendovú kampaň. Vláda na ňu vyčlenila 50 miliónov. V prípade potreby je však pripravená uvoľniť ďalšie prostriedky z rezervy vlády.

Referendum o vstupe Slovenska do Európskej únie bude veľmi významným vyjadrením celej spoločnosti. "Slovensko bude totiž v slobodných podmienkach patriť tam, kam vedome a aktívne bude chcieť patriť väčšina jeho občanov," povedal na 6. schôdzi NR SR v mene poslaneckého klubu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) poslanec Ján Figeľ. Položil si otázku, kam by mal patriť stred Európy, ak nie do centra spoločenstva slobodných národov a krajín. Figeľ zároveň zdôraznil potrebu dobrých susedských vzťahov. "Visegrádska štvorka môže byť veľmi dynamickým regiónom Európy pre cele 21. storočie," zdôraznil.

Slovensko si nemôže podľa predsedu Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozefa Ševca dovoliť nebyť súčasťou spojenej Európy. V mene svojej strany podporil konanie referenda. Ševc však následne kritizoval súčasné pomery v Európskej únii, ktorá sa nedostatočne pripravuje na rozšírenie. "EÚ je aj naďalej zajatcom úzkych egoistických záujmov svojich pätnástich členov," zdôraznil s tým, že sen o zjednotenej Európe stráca svoje čaro a stále viac Európanov naplňuje pocit odcudzenosti. Slovensko sa neintegruje do Európy preto, aby bolo odkázané na jej pomoc, ale preto, aby sa čo najskôr priblížilo k jej úrovni. EÚ je prostriedkom motivácie, zvyšovania produktivity práce či konkurencieschopnosti, uviedol poslanec za Alianciu nového občana (ANO) Imrich Béreš. Vysoká občianska podpora pre vstup SR do únie napĺňa ANO presvedčením, že "občania pochopili dôležitosť tohto kroku pre budúcnosť štátu, ich samotných a že májové referendum nemôže dopadnúť ináč než kladne," zdôraznil Béreš.

Podporu referendu vyslovil v mene poslaneckého klubu Strany maďarskej koalície jeho predseda Gyula Bárdos. Zároveň ocenil prácu všetkých, ktorí napomohli vrátiť Slovensku šancu na plnú integráciu do euroatlantických štruktúr. Plnú podporu referendu o vstupe do Európskej únie (EÚ) a zodpovednosť všetkých politických strán za jeho úspech deklaroval predseda Smer-u Robert Fico. Upozornil, že nestabilita vlády po rozporoch a najnovších aférach môže byť dôvodom nezáujmu ľudí o účasť na referende a jeho prípadného neúspechu. Naliehal na pravdivú informačnú kampaň o EÚ, aby "povstupový šok nevytvoril predpoklady pre uplatnenie extrémistických síl".

Podpredsedníčka parlamentu Zuzana Martináková (SDKÚ) zdôraznila potrebu otvoreného dialógu s občanmi o výhodách i nevýhodách členstva v únii. Svoju predstavu o fungovaní Európskej únie poslancom predniesol predseda HZDS Vladimír Mečiar.

MARKIZA.SK

obsah | Slovenská republika