Referendum a voľby prezidenta budú naraz

Referendum o predčasných voľbách a prezidentské voľby sa uskutočnia v jeden deň. Prezident sa rozhodol, že vyhlási všeľudové hlasovanie na ten istý termín ako prebehne voľba hlavy štátu. Pravda tieto informácie získala už skôr z dvoch zdrojov blízkych Rudolfovi Schusterovi.

Hlava štátu referendum vyhlásila desať dní pred uplynutím lehoty, ktoré na rozhodnutie mala. Možnosť spojenia týchto dvoch udalostí vyvolávalo už niekoľko týždňov na politickej scéne spory. Koalícia podporovaná HZDS vystupovala proti ich spojeniu. Smer a zvyšok opozície to, naopak, podporovali. Petíciu za predčasné voľby organizovali odborári, ku ktorým sa pridali strana Smer a komunisti. HZDS sa k akcii stavalo zdržanlivejšie, vládne strany ju od začiatku odmietajú. Podľa premiéra Dzurindu spájanie hlasovaní zneváži voľby.

Schuster: Viem, že ma budú kritizovať

Prezidenta k tomuto rozhodnutiu viedla snaha vytvoriť najlepšie podmienky pre čo najširšiu účasť voličov na oboch ústavných aktoch. Mohlo by sa totiž stať, že voliči by v tomto roku išli k urnám celkovo päťkrát. "Mám vážne dôvody sa domnievať, že by bolo len veľmi ťažké motivovať voličov tak, aby vždy prišli k volebným urnám," uviedol a dodal, že aj celkové náklady na voľby by boli vyššie, ak by sa hlasovania konali v rozdielnych termínoch.

Prezident si je vedomý, že nech by rozhodol akokoľvek, bude za svoje rozhodnutie kritizovaný. Zdôraznil, že jeho rozhodnutie je podľa ústavy v jeho kompetencii a bude zaň niesť zodpovednosť. Zároveň dodal, že jeho povinnosťou je rešpektovať názor viac ako 550 000 občanov, podpísaných pod petíciu za vyhlásenie referenda, ktorí podľa neho demokratickým spôsobom prejavili svoju vôľu.

"Žijeme v demokratickej krajine, a preto by nebolo uvážlivé spochybňovať demokratické princípy," povedal R. Schuster.

Odborári odovzdali hlave štátu petíciu s vyše 600-tisíc podpismi 13. februára.

(ns), SME

obsah | Slovenská republika