Rozhlasu bude šéfovať Zemková

Novou šéfkou Slovenského rozhlasu bude Miloslava Zemková, bývalá starostka mestskej časti Staré Mesto v Bratislave. Rada ju zvolila 13 hlasmi z 15, pol roka potom, ako sa skončilo funkčné obdobie bývalému riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi. Zemkovej funkčné päťročné obdobie sa začalo včera.

Favoritom deviatich členov rady bol iný kandidát - Luboš Machaj. Keďže zástancovia Machaja v rade vedeli, že pre ostatných je nepriechodný, na zvolenie bolo potrebných 10 hlasov, pristúpili ku kompromisu a dohodli sa na Zemkovej. "Naším záujmom bolo zvoliť riaditeľa," povedal predseda Rozhlasovej rady Vladimír Talian. Vplyv na ich rozhodnutie mala aj predbežná dohoda troch kandidátov Zemkovej, Machaja a Petra Kováča o možnej "povolebnej" spolupráci.

Podľa informácií bude Machaj druhým človekom vo vedení - štatutárnym zástupcom a programovým riaditeľom. Kováč by mal byť riaditeľom banskobystrického štúdia alebo Rádia Devín.

Zemková, ktorú rada zvolila až vo štvrtej voľbe, ohlasuje rozsiahlu reformu rozhlasu, prirovnala ju k reforme riaditeľa Richarda Rybníčka v STV. Rozhlas čaká prepúšťanie, ale aj reštrukturalizácia a hľadanie nových zdrojov financovania.

(hr), SME

obsah | Slovenská republika