Pred rokom ministri prosili o Božiu pomoc

Dnes uplynie rok, čo do funkcií nastúpili noví ministri druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Vládu zostavili SDKÚ, SMK, KDH a ANO, ktoré disponovali v parlamente po voľbách v septembri 2002 78 hlasmi poslancov.

Už druhýkrát po sebe sa vládu nepodarilo zostaviť strane, ktorá voľby vyhrala - HZDS.

Počas prvého roku vládnutia museli svoje posty opustiť dvaja členovia kabinetu. ANO sa rozhodla vymeniť na mieste ministra hospodárstva Roberta Nemcsicsa. Toho nahradil predseda ANO Pavol Rusko. Po strate dôvery premiéra Mikuláša Dzurindu musel odísť z funkcie ministra obrany Ivan Šimko. Nahradil ho Juraj Liška.

Na prvom zasadnutí vlády pred rokom sa ministri zaoberali návrhom štátneho rozpočtu na rok 2003. Venovali sa tiež plánom legislatívnych úloh vlády na najbližšie obdobie. Po rokovaní sa niektorí z členov vlády odobrali do vládnej kaplnky, kde pri svätej omši prosili o Božiu pomoc.

Ako vidia pôsobenie vlády občania?

Ročné pôsobenie druhej vlády Mikuláša Dzurindu pokladá za veľmi alebo skôr neúspešné 66 percent občanov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry MVK, ktorý sa uskutočnil 4. až 9. októbra na reprezentatívnej vzorke 1 152 respondentov. Ako veľmi alebo skôr úspešnú hodnotí doterajšiu činnosť kabinetu 8,7 percenta oslovených. Pre 23 percent občanov sú úspechy a neúspechy vlády v rovnováhe.

Pre porovnanie - prvú Dzurindovu vládu po roku vládnutia hodnotili respondenti v roku 1999 nasledovne: za veľmi alebo skôr úspešnú ju považovalo 12 percent oslovených, za veľmi alebo skôr neúspešnú ju označilo 51,9 percent a 30,3 percenta občanov vnímalo úspechy a neúspechy vlády v roku 1999 v rovnováhe.

Respondenti sa v prieskume vyjadrovali aj k tomu, či sa uberá smerovanie na Slovensku správnym alebo nesprávnym smerom. Za správne pokladá súčasné smerovanie 20,4 percenta oslovených. Až 68,1 percento opýtaných si myslí, že dianie sa uberá nesprávnym smerom a 11,5 percenta nevedelo na otázku odpovedať.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika