Rómske sídlisko v Prešove chce mesto oplotiť

Prešovskí poslanci chcú Rómov v meste oddeliť od ostatných plotom. Prevažne rómske sídlisko Stará tehelňa susedí so súkromnými záhradami, rodinnými domami a bytmi.

"Žijeme tu ako v gete. A keď postavia ten plot, budeme ako v rezervácii. Už teraz sa na nás chodia pozerať ako na opice," hovorí Mikuláš Eštočák, asistent sociálneho terénneho pracovníka. V 176 sociálnych bytoch žije približne 1700 nájomníkov. Nasťahovali ich sem pred necelými štyrmi rokmi. "Mesto urobilo chybu, keď koncentrovalo sociálne najslabšiu vrstvu obyvateľov na jedno miesto. Presunulo problém neplatičov z Majakovského ulice na iné miesto, ale nič tým nevyriešilo." Ľudí z okolia chápe. "Plot však nič nezmení." Mestské zastupiteľstvo schválilo výstavbu štyristo metrov dlhého plotu okolo časti sídliska včera. "Záhradky a chaty sú terčom stálych nájazdov zlodejov. Väčšinou sú to deti, ktoré rodičia drzo pošlú s igelitkami na ovocie či na zeleninu. Vedia, že maloletých nikto nemôže potrestať. Keď necháte na terase pred domom topánky, môžete sa s nimi rozlúčiť. Ísť na dovolenku a nechať dom, byt či záhradu bez dozoru, je nemysliteľné. Jednoducho, tri a pol roka prežívame peklo," hovorí Oleg Tkáč, predseda petičného výboru obyvateľov, ktorí nesúhlasili s výstavbou ďalších bytov pre neplatičov.

Na výstavbe oplotenia nevidí nič zlé. "Nie som rasista. Som realista. Viacerí z nás by sa radi odsťahovali. Žiaľ, naše domy sú takmer nepredajné. Trhová hodnota nehnuteľností v tejto časti, odkedy sa sem nasťahovali, je minimálna a stále klesá."

Obyvatelia sídliska sú však pobúrení. "Tam je obchod, škôlka, pošta. Plot nám odreže cestu. Budeme tu ako v klientke. Nemôžu nás všetkých hádzať do jedného vreca," zlostí sa mladá Rómka.

Asistentka sociálneho terénneho pracovníka Zlatica Daňová z komunitného centra je presvedčená, že sú to vyhodené peniaze. "Vraj plot budú strážiť dvadsaťštyri hodín denne policajti, aby ho nerozobrali. Načo ho potom stavajú? Už dávno tu mali stáť pre deti ihriská, aby nerobili neplechu."

MIKULÁŠ JESENSKÝ

obsah | Slovenská republika