Košický Róm Varga poslal svoj občiansky preukaz do Európskeho parlamentu

Občiansky preukaz poslal do Európskeho parlamentu v Luxemburgu 38-ročný košický Róm Jozef Varga ako výraz protestu proti neriešeniu veľkej nezamestnanosti Rómov na Slovensku. "Môj prípad je dôsledkom nenormálneho a nemorálneho postupu pri riešení zamestnanosti a prístupu k rómskemu etniku.

Už nechcem byť občanom tohto štátu, ktorý si nevie chrániť svojich občanov," uviedol Varga. Varga si hľadá trvalé zamestnanie od roku 1996 a zatiaľ sa mu darilo zamestnať sa len na prechodný čas. Počas tohto obdobia už upozorňoval na situáciu Rómov, najmä tých, čo chcú pracovať, petíciou za odvolanie teraz už exministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ľudovíta Kaníka, pod ktorú získal 4500 podpisov. Vrátil Kaníkovi na protest aj sociálne dávky a pokúšal sa už raz vzdať sa slovenského občianstva.

Naposledy bol Varga zamestnaný vlani v rámci pilotného projektu Asistenti národných projektov, ktorý pripravilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) a zapojilo sa do neho 36 rómskych asistentov najmä na východe Slovenska. Projekt sa však skončil, a Varga, ktorý má šesťčlennú rodinu, je opäť bez práce.

Ako uviedol generálny riaditeľ ÚPSVaR Rudolf Sokol, projekt bol jednorazový a rozhodli sa v ňom nepokračovať. Vargu natrvalo zamestnať nemôže, lebo nemá maturitu. "Núkali sme mu možnosť samozamestnania a založenia si vlastnej firmy, čo však neprijal," povedal Sokol. Vargove požiadavky, aby ho ako rómskeho asistenta zamestnali natrvalo, považuje za nátlakové, maximalistické a nesplniteľné.

Varga nechápe, prečo sa úspešný projekt, v ktorom Rómovia pomáhali Rómom v nezamestnanosti, musel skončiť a nemohli ho ďalej realizovať napríklad cez Európsky sociálny fond. "Svoj krok som neurobil len kvôli tomu, aby som získal osobný prospech, ale pomohol všetkým. Moje rozhodovanie nebolo jednoduché. Som ochotný stretnúť sa vo verejnom dialógu s kompetentnými ústavnými činiteľmi a vysvetliť im svoje dôvody, prečo sa už necítim občanom SR," dodal Varga.

TASR

obsah | Slovenská republika