Slovensko má rovnú daň - definitívne

Na Slovensku bude platiť od januára jednotná daň z príjmu fyzických aj právnických osôb vo výške 19 percent. Rozhodli o tom poslanci, keď opätovne schválili zákon o dani z príjmov a prelomili tak prezidentove veto. Za návrh zákona hlasovalo zo 136 poslancov 78. Proti bolo 54 zákonodarcov a štyria sa zdržali.

Prezident odporúčal poslancom neschváliť zákon ako celok. Podľa hlavy štátu zavedenie rovnej dane je výhodné len pre daňovníkov s príjmami nad 25 000 korún - čo je približne 11 percent daňovníkov a pre 13 percent občanov s najnižšími príjmami. Stredná príjmová vrstva, ktorá predstavuje tri štvrtiny zamestnancov s príjmom od 9 000 do 25 000 tisíc korún, nebude mať z fiškálne neutrálnej daňovej reformy výhodu, tvrdí prezident. Výhody zo zavedenia rovnaj dane nebudú mať podľa hlavy štátu ani dôchodcovia a občania v hmotnej núdzi, ktorých sa dotkne zrušenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty.

Poslanci prelomili prezidentove veto aj v prípade novely zákona o správnych poplatkoch. Medzi orgány, ktoré budú od budúceho roka vyberať správne poplatky, sa zaradili aj vyššie územné celky. Poplatky, ktoré VÚC vyberú, sa stanú ich príjmom.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika