SRo bude asi opäť vysielať do zahraničia

Minister kultúry Marek Maďarič bude presadzovať, aby Slovenský rozhlas mohol začať opätovne vysielať do zahraničia na krátkych vlnách. "Považujem vysielanie do zahraničia prostredníctvom SRo za veľmi dôležitú vec," povedal minister.

"Štát by mal financovať toto vysielanie. Poprosil som riaditeľku Slovenského rozhlasu, aby urobila zatiaľ také opatrenia, aby sme neprišli o možnosť vysielať cez krátke vlny," dodal Maďarič.

Minister kultúry sa bude snažiť o získanie prostriedkov na zahraničné vysielanie, ktoré by mohol rozhlasu poskytnúť. Dobudúcna vidí otvorenú otázku, či by financie pre zahraničné vysielanie SRo mali prúdiť cez rezort kultúry alebo ministerstvo zahraničných vecí.

Menšia investícia rádovo v niekoľkých miliónoch by pritom mala zabezpečiť kvalitnejší prenos cez krátke vlny. "Dnes je to, ako som bol informovaný, nejakým spôsobom zašumené," naznačil minister s tým, že nejde o veľký problém. "Myslím, že by to malo pokračovať a nemali by sme sa tejto možnosti vzdať," uzavrel Maďarič.

Slovenský rozhlas prestal vysielať do zahraničia na krátkych vlnách 30. júna tohto roku. Vysielanie Rádia Slovakia International (RSI) tak už je len v Európe na satelite a internete. Jeho signál stratila Amerika i Austrália. Dôvodom je, že štát, ktorý má podľa zákona toto vysielanie financovať, tento rok na to nevyčlenil ani korunu. Od roku 2003, keď na šiesty okruh SRo naposledy uvoľnili 71,3 milióna korún, sa kapitola zahraničného vysielania v štátnom rozpočte neobjavila.

Až na konci minulého roka vláda poslala rozhlasu dodatočnú dotáciu desať miliónov korún. Obe krátkovlnné frekvencie RSI sú lukratívne, Slovensku patria len do konca roka 2006. Najdrahšia je prevádzka vysielačov - 35 miliónov korún, celkovo stojí RSI asi 56 miliónov ročne.

Verejnoprávne médiá budú dostávať štátne príspevky

Minister kultúry Marek Maďarič avizoval návrat k príspevkom štátu pre verejnoprávne médiá. "Mohlo by to ísť formou zmluvy verejnoprávnych médií s Národnou radou SR," uviedol po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom.

V zmluve by bolo podľa Maďariča definované poslanie, programové zameranie médií a fondy, z ktorých budú ich jednotlivé úlohy financované. Koncesionárske poplatky by mali doplniť účelové transfery zo strany štátu, napríklad na transformáciu televízneho a rozhlasového vysielania na digitálne. "Lídrom digitalizácie by sa mala stať verejnoprávna televízia," domnieva sa Maďarič. Plnenie úloh a správne vynaloženie prostriedkov, ktoré médiám poskytol štát, by potom spätne skontroloval audit.

Zmeny by sa tiež podľa ministra mali dotknúť kreovania Rady STV a Rozhlasovej rady tak, aby boli ustanovené na odbornom princípe. "Dnes zákony sú nastavené tak, že naopak, ľudia, ktorí mediálnu prax majú, sa práve mnohí nemôžu stať členmi týchto rád," podotkol Maďarič. Legislatívna zmena by sa mala dotknúť aj vymenovania šéfov verejnoprávnych médií, aby sa nestalo, ako nedávno v prípade Slovenského rozhlasu, že nebudú dlhší čas obsadené. Prezident zase navrhuje skrátenie funkčného obdobia rád verejnoprávnych médií zo šiestich rokov tak, aby nepresahovali jedno volebné obdobie Národnej rady SR. "Ak by v rámci jedného volebného obdobia sa tieto rady vymenili, možno aj niekoľkokrát, bolo by to lepšie," povedal Gašparovič.

Maďarič chce tiež navrhnúť obnovenie Rady vlády pre mediálnu politiku. "Vplyv médií na spoločnosť je taký veľký, že by tomu mala byť daná váha aj týmto spôsobom," dodal nový minister kultúry.

TASR

obsah | Slovenská republika