Rozpadne sa vládna koalícia?

Vládnej koalícii po necelom roku hrozí rozpad. Poznačené sú najmä osobné vzťahy lídrov. KDH tvrdí, že Pavol Rusko pri interrupciách hrubo porušuje koaličnú dohodu. Ten zase KDH vyčíta, že ho chcú vytlačiť z vlády1.

Béla Bugár (SMK) a Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) sa v tomto spore priklonili na stranu KDH. Traja lídri koaličných strán Ruskovi odkazujú, že je to on, kto má v rukách osud koalície. Podľa Bugára je neúnosné, aby prechádzali v NR SR zákony hlasmi opozície a jedného koaličného partnera.

Poslanec NR SR a šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik uviedol, že ak niekomu koaličná dohoda nevyhovuje, tak nechce v koalícii zostať.

Predseda ANO Pavol Rusko však vyhlásenia, že bude zodpovedný za prípadný krach koalície, odmieta. Podľa neho je to práve KDH, ktoré chce kvôli interrupciám poslať ANO preč z vlády.

Zatiaľ síce všetci tvrdia, že si neželajú rozpad koalície, medzi riadkami však naznačujú aj iné scenáre. Ten o predčasných voľbách zatiaľ opatrne pripúšťa len Rusko. Mikuláš Dzurinda zase nevylúčil ani iné vládne alternatívy a okrem iného ocenil aj novú kvalitu vzťahov s HZDS a Tkáčovou Ľudovou úniou. Béla Bugár stále dúfa, že koaliční partneri nájdu politickú vôľu a krízu prekonajú.

(r)

obsah | Slovenská republika