V Dunaji sa darí exotickým rybám!

Piraňa, lopatonos americký, sumček čierny, býčko Kesslerov... Domovom týchto rýb je Čierne more a rieka Mississippi. Darí sa im však aj v Dunaji a jeho ramenách, kam doplávali najmä vďaka globálnemu otepľovaniu, ale aj nezodpovedným chovateľom.

Lopatonos pri Šamoríne

Lopatonosa amerického chytil rybár pri Šamoríne. "Telefonoval mi, že chytil strašnú príšeru. Ide o prvý zdokumentovaný prípad jeho odchytu v Dunaji," povedal skúsený rybár a fotograf Peter Áč. Lopatonos americký p ôvodne žije v Mississippi. Dospelý váži až 70 kg. Živí sa planktónom. Do Dunaja pravdepodobne priplával z Rakúska, kde ho experimentálne chovajú.

Býčko Kesslerov z Čierneho mora

Táto asi 15- až 20-centimetrová rybka k nám priplávala z Čierneho mora. Do Dunaja sa mohla dostať aj vo vlečných člnoch, kam ju nasali s vodou počas ich vyvažovania. Dobre sa rozmnožuje.

Býčko čiernoústy z konzervy

Býčka čiernoústeho je veľmi ťažké rozpoznať od býčka Kesslerovho. Najmä tí starší si ho môžu pamätať z ruských konzerv s názvom Býčky v tomate.

Sumček čierny priplával z Maďarska

Táto rybka žije v Severnej Amerike. Odtiaľ ju priviezli na chov do Maďarska. Po povodniach "prekročila hranice" a doplávala do Dunaja. Úspešne sa rozmnožuje.

Piraňa v Chorvátskom ramene

Rybár Milan Polák (52) chytil v Chorvátskom ramene dospelú, 30-centimetrovú piraňu. Táto dravá ryba pôvodne žije v povodí Orinoka a Amazonky. Do Chorvátskeho ramena ju pravdepodobne vypustil akvarista. Keď je sama neublíži, nebezpečné sú v húfoch.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika