V Šahách postavili Átrium Európa

V Šahách majú slovenskú raritu - originálne európske námestie. Vzniklo na nádvorí opravenej židovskej synagógy a miestni ho nazývajú Átrium Európa.

Do pohraničných Šiah by malo pritiahnuť ešte viac turistov a návštevníkov. Átrium je vytvorené zo sedemnástich obrazov akademického maliara Fera Guldana, ktoré podľa vyjadrenia primátora Šiah Jána Lövyho zachytávajú vývoj človeka a veľké medzníky v svetových dejinách. Je nápadom rodáka zo Šiah Petra Hunčíka, ktorý si od židovskej cirkvi prenajal synagógu a dal ju opraviť. Primátor Lövy dopĺňa, že okrem obrazov zachytávajúcich históriu ľudstva sa v strede átria nachádza aj napodobenina hrobu Krista, z ktorého symbolicky vyrastá strom života.

Átrium nie je jedinou zaujímavosťou tohto netradičného námestia. V jeho prvej časti víta návštevníkov aj bronzová socha tzv. občana Šiah, za ktorou je pamätná stena. Na nej budú každý rok odhaľovať pamätnú tabuľu jednému už nežijúcemu rodákovi zo Šiah. Prvá tabuľa, ktorú už odhalili, je pamiatkou na zakladateľa šahanskej nemocnice Endre Kovacsa Sebestényho. Stenu zdobí aj pamätná tabuľa bratov Winterovcov, tiež rodákov zo Šiah, ktorí boli zakladateľmi piešťanských kúpeľov a ktorú Šahám darovalo mesto Piešťany.

(ri), PRAVDA

obsah | Slovenská republika