Deň čo deň si siahnu na život dvaja Slováci

Samovražda je spolu s onkologickým ochorením druhou najčastejšou príčinou smrti mladých ľudí Samovraždu spáchalo vlani 753 Slovákov, čiže na život si siahli denne viac ako dvaja ľudia.

"Zarážajúci je najmä veľký počet samovrážd u mladých ľudí do 25 rokov. Samovražda je spolu s nádorovým ochorením druhou najčastejšou príčinou ich smrti," vyjadril sa psychiater Peter Breier. Zatiaľ čo prevencii pred dopravnými nehodami, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtia mladých, venuje spoločnosť veľkú pozornosť, na program boja proti samovraždám podľa Breiera nie sú peniaze. "Na Slovensku nie je zatiaľ vypracovaný program boja proti samovraždám, hoci ich prevencia by mala byť vecou celej spoločnosti," tvrdí.

Najviac ohrození samovraždou sú ľudia trpiaci depresiou a rôznami typmi závislostí. Dôležitým faktorom je aj strata milovanej osoby, zamestnania či životného cieľa. Podľa štatistík si najčastešie siahajú na život ľudia v produktívnom veku. "Keď sa však počet samovrážd prepočíta na počet ľudí v danom veku, najčastejšie si siahajú na život starší ľudia vo veku nad 60 rokov," povedal doktor Breier. Príčinou sú predovšetkým telesné ochorenia, časté sú aj rodinné a osobné problémy. "Mladí ľudia sa často pokúšajú o samovraždu kvôli nešťastnej láske, lebo ju považujú za hlavný motív svojho ďalšieho života," dodáva Breier.

Samovraždu pácha na Slovensku až šesťkrát viac mužov ako žien. "Nie je celkom jasné prečo. Keďže tieto veľké rozdiely sa objavujú v krajinách, kde prebiehajú veľké sociálne zmeny, zdá sa, že muži sú na reformy citlivejší," myslí si doktor Breier. Pre ženu je pokus o samovraždu často výkrikom o pomoc. Navyše si volia spôsoby, ktoré sú menej agresívne ako u mužov. "Sú to väčšinou samovraždy liekmi, ktoré sú obyčajne neúspešné, zatiaľ čo muži sa pokúšajú o samovraždu oveľa drastickejšími metódami,'' tvrdí Breier. Podľa štatistiky až 65 percent mužov zomrelo obesením, k otrave liekmi siahli len necelé tri percentá.

Zajtra je svetový deň boja proti samovraždám. Znížiť ich počet by mali podľa Ligy za duševné zdravie preventívne programy na zlepšenie informovanosti. Ponúkajú sa však aj ďalšie kroky. Vo Veľkej Británii sa osvedčilo zavedenie nejedovatého plynu do domácností, pomáha aj vybudovanie zábran na mostoch či nedostupnosť strelných zbraní.

ANNAMÁRIA DŐMEOVÁ

obsah | Slovenská republika