Slovensku vraj hrozia sankcie za devastovanie prírody

Slovensku pravdepodobne hrozí pozastavenie alebo zadržanie dotácií z Európskej únie. Podľa ochranárov má takto EÚ sankcionovať zásahy ohrozujúce prírodu na územiach európskeho významu zaradených do zoznamu NATURA 2000.

"Nedá sa povedať, aká je pravdepodobnosť, že budú sankcie udelené, ale závisí to od rozsahu zásahu do prírody," povedal dnes novinárom Martin Valentovič z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).

Pri príležitosti medzinárodného dňa mokradí dnes ochranári z BROZ a zo správy CHKO Záhorie upozornili na neprípustné lesnícke zásahy do mokradí medzinárodného významu vo Vojenskom obvode (VO) Záhorie. "Hlavnou príčinou devastácie je neochota vojenských lesníkov komunikovať s mimovládnymi organizáciami," uviedla Ľubica Trubíniová z BROZ. Ochranárom sa tiež nepáčia holoruby a následná celoplošná príprava po ťažbe, pri ktorej je vrchná vrstva pôdy zhrnutá ťažkými mechanizmami. Vo veci poslali otvorený list ministrovi obrany Jurajovi Liškovi, v ktorom ho vyzvali na dodržiavanie environmentálnych zákonov. V západných štátoch Európy ide armáda vzorom aj pri ochrane prírody, argumentujú.

Problém deštrukcie mokradí sa však podľa ochranárov neobmedzuje len na územie Záhoria, ale rovnaké problémy majú mokrade na celom území Slovenska. V posledných desaťročiach došlo na našom území k rozsiahlej deštrukcií mokradi prevažne z ekonomických záujmov.

Mokrade sú najproduktívnejšími ekosystémami na Zemi, avšak patria medzi najohrozenejšie. K určitému posunu v problematike došlo pred 33 rokmi v iránskom Ramsare, kde bol 2. februára v roku 1971 schválený Dohovor o mokradiach majúcich medzinárodný význam predovšetkým ako biotopy vodného vtáctva. Odvtedy je tento deň považovaný za Svetový deň mokradí. SR sa stalo zmluvnou stranou v roku 1990.

SME

obsah | Slovenská republika