Záujem o slovenčinu rastie, dôkazom je aj tohtoročná SAS

Záujem o štúdium slovenčiny v zahraničí narastá. Dôkazom je aj tohtoročný, jubilejný 40. ročník Letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca (SAS), ktorý od nedele privíta vyše 170 frekventantov z 36 krajín celého sveta.

Ako na tlačovej besede uviedla riaditeľka SAS Jana Pekarovičová, na letnej škole nebude chýbať ani Raoul Alexis z Belgicka, ktorý pricestuje na SAS už po ôsmykrát. So svojimi 78 rokmi je zároveň aj najstarším účastníkom školy. Najmladšou frekventantkou je 18-ročná Erika Kopanci z USA, ktorá pricestuje na SAS po prvý raz. Ako dodala Pekarovičová, tradične už na SAS pricestujú frekventanti z celého sveta. Po prvýkrát však bude zastúpený Bangladéš, prvý raz v histórii bude aj početné zastúpenie Číny, z ktorej pricestujú štyri účastníčky.

Okrem intenzívneho učenia slovenského jazyka čakajú na študentov aj rôzne besedy, exkurzie a výlety po Slovensku. Účastníci SAS spoznajú okolie Trnavy, Arborétum v Mlyňanoch, pocestujú do Banskej Štiavnice a na zámok do Svätého Antona. Uvidia tiež hrad Červený Kameň, Smolenice, či jaskyňu Driny. Prednášať im budú zaujímaví hostia, okrem iného aj spisovateľ Daniel Hevier. Prostredníctvom prednášok pritom organizátori nepredstavia frekventantom len slovenčinu, ale aj slovenskú kultúru.

Keďže tento rok oslávi SAS 40. výročie, na posledný, tretí týždeň školy pripravili organizátori medzinárodné sympózium. Na ňom sa stretnú bývalí účastníci školy, ktorí zostali v aktívnom kontakte so slovenským jazykom. Ak príde všetkých vyše 30 pozvaných hostí, tak sa letnej škole podarí tento rok prekonať historickú hranicu účasti - 200 návštevníkov, čo by bol pre organizátorov milý darček k oslavám 40. výročiu vzniku SAS.

(r)

obsah | Slovenská republika