Zavedenie školného neprešlo

Vysokoškoláci naďalej nebudú platiť za štúdium - parlament zákon o študentských pôžičkách, ktorý počítal so zavedením školného od nula do 26-tisíc korún ročne, neschválil.

Za prijatie zákona hlasovalo 62 zo 146 prítomných poslancov. Predlohu podľa očakávaní nepodporila vládna Aliancia nového občana. Vládna koalícia bola tak vôbec prvýkrát nejednotná pri rozhodujúcom hlasovaní o významnej reforme.

Liberálnej strane ministra hospodárstva Pavla Ruska neprekážalo ani tak školné, ako kresťanskodemokratický minister školstva Martin Fronc, ktorý nedávno čelil veľkej kritike za opakovanie písomných maturít z matematiky. Už avizované hlasovanie ANO ochladilo vzťahy v koalícii.

Zákon neprešiel v parlamente už tretíkrát. Vláda Mikuláša Dzurindu tak zrejme neuskutoční jednu zo základných zmien v školstve, ktorú si naplánovala v programovom vyhlásení.

Podľa navrhovaného zákona mali vysokoškoláci platiť za štúdium od septembra. O výške poplatku mali rozhodovať školy. Norma dávala študentom možnosť čerpať pôžičky a niektorým poslucháčom tiež priznávala sociálne štipendiá.

Minister školstva Martin Fronc poďakoval po neúspešnom hlasovaní o zákone o vysokoškolských pôžičkách všetkým poslancom, ktorí ho podporili. Ide o 62 zákonodarcov z koaličných klubov KDH, SDKÚ, SMK a niektorých nezávislých. Normu podporila aj Eva Antošová z ĽS-HZDS. Tá sa za svoje hlasovanie ospravedlnila, lebo išlo podľa nej o omyl a chcela hlasovať proti norme.

Fronc dodal, že je rád, že "sa v pléne našlo viac ako sedem statočných". Zároveň doplnil, že do poslednej chvíle veril, že zvíťazí zdravý rozum a zodpovednosť k mladým generáciám.

Neschválenie zákona o študentských pôžičkách vníma minister školstva Martin Fronc ako také prízemné politické vytrestanie.

Proti čiastočnému spoplatneniu VŠ hlasovali totiž aj poslanci ANO. Dnešné hlasovanie bolo v rozpore s vládnym programom, ktorý schválili všetci koaliční partneri, vyhlásil Fronc. Do poslednej chvíle veril, že návrh bude schválený. Zákon už v tomto volebnom období nepredloží. Dnešné hlasovanie podľa neho dopadne predovšetkým na vysoké školy a približne 20-tisíc študentov, ktorí tento zákon podporovali.

Minister Fronc zotrvá vo funkcii - vyjadril sa, že chce pokračovať v práci.

Proti norme hlasovali okrem ANO poslanci KSS, ĽS-HZDS a Smeru. Z ich klubu sa hlasovania nezúčastnil Bohumil Hanzel. Časť nezávislých zákonodarcov sa hlasovania zdržala.

Študenti, ktorí protestovali proti spoplatneniu vysokých škôl, sú s jeho zamietnutím v parlamente spokojní. Predsedníčka oficiálneho zástupcu vysokoškolákov Študentskej rady vysokých škôl Jana Sviteková konštatovala, že poslanci si pri hlasovaní uvedomili, že zákon nerieši zvýšenie kvality vysokých škôl. Verím, že s pánom ministrom Martinom Froncom budeme pokračovať v rokovaniach a že konečne príde čas na taký návrh zákona, ktorý naozaj bude riešiť kvalitu vysokého školstva a ktorý pomôže študentom, povedala Sviteková.

Karol Klobušický zo Štrajkového výboru študentov, ktorý zorganizoval proti školnému v priebehu posledného roka štyri protesty, vyhlásil: Oplatilo sa bojovať! Ďakujem všetkým študentom, ktorí sa zúčastnili na protestoch. O ďalšom pôsobení Štrajkového výboru študentov sa rozhodne na celoslovenskom zasadnutí v Košiciach.

(mm), PRAVDA

obsah | Slovenská republika