Údajnú protištátnu skupinku bude vyšetrovať špeciálny tím

Skupinke, ktorá podľa premiéra Dzurindu destabilizuje štát a SDKÚ a má politické, mocenské a obchodné záujmy, sa bude venovať špeciálny vyšetrovací tím. Na jeho zriadení sa včera dohodol predseda Úradu špeciálneho prokurátora Ján Bernát so zástupcom policajného zboru.

Tím bude viesť policajný vyšetrovateľ určený rozkazom ministra vnútra, prokuratúra bude iba dohliadať nad zákonnosťou celého postupu. "O zriadení tímu sa verejnosť včas dozvie," povedal hovorca ministerstva vnútra Boris Ažaltovič. V súvislosti so skupinkou bolo už začaté aj trestné stíhanie vo věci verbálneho útoku na štátny orgán. Podnet dal šéf SIS Ladislav Pittner.

Premiér Dzurinda sa včera odmietol bližšie vyjadriť k menám členov skupinky, ktoré zverejnil predseda branno-bezpečnostného výboru parlamentu Robert Kaliňák zo Smeru. Informácie, že v skupinke sú riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Ján Mojžiš, šéf odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti Jozef Šátek, šéfredaktor SME Martin M. Šimečka, redaktor Slobodnej Európy Milan Žitný a podnikatelia Miloš Žiak, Peter Lukeš a Michal Lazar, premiér nevyvrátil.

Kaliňáka však kritizoval za spôsob, akým zoznam zverejnil: "Tára stále viac. Považujem za veľmi smutné, že takto tára právnik a predseda branno-bezpečnostného výboru." Generálny prokurátor Milan Hanzel včera televízii TA3 povedal aspoň to, že skupinka je užšia, ako o nej hovorí Kaliňák.

Premiér, ktorý v pondelok vypovedal pred prokurátorom už ako svedok, na otázku SME, či môže zoznam potvrdiť, alebo vyvrátiť, odpovedal: "K obsahu som hovoril tam, kde je na to vytvorený priestor. Vypovedal som pred zástupcom riaditeľa úradu špeciálneho prokurátora, a to je všetko, čo k tomu môžem a chcem povedať." Novinári na včerajšej tlačovej konferencii z neho napriek mnohým ďalším otázkam žiadne iné vyjadrenie k skupinke nedostali. Na otázky, či sám zverejní niekedy mená ľudí, ktorých mal na mysli, či kto mu pri tvorbe zoznamu radil, odpovedal premiér vyhýbavo a jednotvárne: "Všetko, čo som mal, som už povedal, problém je v rukách orgánov činných v trestnom konaní. Keď to uznám za vhodné, tak sa k osobám vyjadrím," znelo z jeho úst najčastejšie. Nevyjadril sa ani k tomu, či sa chystá odvolať Jána Mojžiša, či má jeho dôveru, alebo či Kaliňákove slová považuje za klamstvo. Napriek tomu, že Kaliňákove reči označil za "táraniny", nechystá sa naňho podať trestné oznámenie. "Keď sa stretneme, tak mu poviem, že sa skutočne začína čoraz viac podobať na pána Fica."

O skupine informoval Dzurinda prvý raz na tlačovej besede pred dvoma týždňami, keď hovoril, že na Slovensku dlhodobo pôsobí "skupinka", ktorá koná proti záujmom krajiny a vyvoláva aj mediálne kauzy, ako bol prípad "Badžgoň, vláčiky a iné".

Ľudia z Kaliňákovho zoznamu svoju účasť v skupinke, ktorá by destabilizovala štát a SDKÚ, označili za výmysel, omyl či absurditu.

Smer plne stojí za vyjadreniami svojho podpredsedu Kaliňáka. "Podráždená a arogantná reakcia predsedu vlády svedčí o tom, že Kaliňák svojimi vyjadreniami zasiahol predsedu vlády na citlivom mieste," píše v stanovisku. Od predsedu vlády požaduje, aby dôsledne a detailne informoval aj parlament a verejnosť o skutočnej podstate tejto kauzy.

Včera spolu rokovali aj šéf parlamentu Pavol Hrušovský a riaditeľ SIS Ladislav Pittner. Hovorca Hrušovského Michal Dyttert povedal, že témou stretnutia bolo fungovanie SIS a parlamentu. Na otázku, či témou stretnutia bola aj tzv. skupinka, Dyttert odvetil, že obsah diskusie bol utajovaný a nepozná ho.

MIRKA KERNOVÁ, ROMAN PATAJ

obsah | Slovenská republika