Ocenili významného architekta Štefana Šlachtu

Do siene Dušana Jurkoviča v Ballasovom paláci v Bratislave pribudol ďalší portrét jedného z najvýznamnejších slovenských architektov, keďže sa Spolok architektov Slovenska (SAS) rozhodol udeliť Cenu Emila Belluša za rok 2004 Štefanovi Šlachtovi za jeho celoživotnú tvorbu.

Najznámejší reprezentant nášho architektonického života v zahraničí sa tak zaradil vedľa svojho učiteľa Vladimíra Karfíka. "Architektúra by podľa mňa mala byť múdrou a uvedomelou službou verejnosti," skonštatoval včera pred novinármi spoluzakladateľ, prvý predseda a dnešný prezident SAS Šlachta, ktorý vraj nemal nikdy iné vážnejšie hobby ako architektúru.

Podľa štatútu ceny, ktorá pozostáva z diplomu a plakety a Šlachtovi bude udelená v novembri, má laureát pri tejto príležitosti usporiadať svoju výstavu. Keďže Šlachta považuje za ťažisko svojho pôsobenia skôr písomnú tvorbu, namiesto tejto povinnosti by radšej vydal knižku. Počas svojho pedagogického pôsobenia na SVŠT a VŠVU vychoval množstvo profesionálnych architektov i teoretikov. Okrem stoviek odborných i popularizačných článkov je autorom mnohých biografických hesiel v domácich i zahraničných publikáciách.

Od roku 1990 pôsobil na VŠVU v Bratislave, keď ho tiež v prvých demokratických voľbách zvolili za prvého predsedu SAS. O štyri roky sa stal rektorom VŠVU, v roku 1995 získal titul profesora a na čele školy pôsobil do roku 2000. Po štvorročnom období pôsobenia v NR SR, kde bol podpredsedom výboru pre vzdelanie, vedu, mládež a šport, sa v roku 2002 vrátil na čelo SAS.

SME

obsah | Slovenská republika