Je nádej, že maláriu prežije

Už niekoľko dní leží Ján Slota ml. s maláriou v Martinskej fakultnej nemocnici. Pri jeho lôžku na ARO sa strieda niekoľko špecialistov, ktorí sledujú jeho stav. Dávajú nádej, že by mladého muža už koncom týždňa mohli prebrať z umelého spánku.

Lekári Jánovi Slotovi ml. sfunkčnili pľúca, čo znamená, že ak nenastanú komplikácie, koncom týždňa ho môžu prebrať z umelého spánku. Na ARO spolu s ním leží s maláriou aj jeho kamarát. Podľa zdroja Nového Času je to s ním vážne. Mladí muži boli týždeň na výlete v africkom Benine. Pred odchodom však neužili lieky proti malárii a chorobou sa nakazili. "Keby ich užili, priebeh by nebol taký ťažký a ich stav taký vážny," povedala lekárka Ľudmila Šišková z Polikliniky cudzokrajných chorôb v Bratislave.

"Na Slovensku sme mali ťažké prípady malárie a pacienti sa vyliečili. Evidujeme však aj smrteľný prípad. Syn pána Slotu by sa mal z tejto choroby dostať," dodala Šišková. Profylaxia je pred cestou do exotických krajín veľmi dôležitá. Pred maláriou sa dá okrem užitia liekov chrániť aj mechanicky. Dôležité je hlavne nenechať sa poštípať hmyzom - používať repelenty, moskytiéry a nosiť dlhé rukávy či nohavice.

Šéf SNS o synovej chorobe: "Nemôžem ani spať!"

Rodina Jána Slotu ml. žije už niekoľko dní v strachu. "Ani si neviete predstaviť, aké to bolo, keď mi lekári na začiatku oznámili, že syn má 35-percentnú šancu na prežitie. Vtedy som skoro zomrel," vraví J. Slota, ktorému pri rozprávaní vyhŕkli slzy. "Do nemocnice chodím každý deň, ale pohľad na syna, ktorý nehybne leží a nevníma ma, je deprimujúci. V noci nemôžem ani spať, je to strašné," dodáva.

Blížiace sa komunálne voľby teraz predseda SNS odsunul nabok. "Zaujíma ma len jedno - ako sa dá pomôcť synovi." Rodina je bezradná aj preto, že injekcie, ktoré by mohli zachrániť Jána Slotu mladšieho v lekárňach na Slovensku nie sú. "Zháňali sme ich, kde sa len dalo. Doviezli sme chinínové injekcie z Prahy a Nemecka. Moja bývalá manželka a matka syna bola pre injekcie osobne v Stuttgarte. Tá je tiež z toho zúfalá," vraví otec Ján Slota, ktorý vzápätí dodal: "Za uzdravenie svojho syna sa každý deň modlím. Všetko je v rukách Božích a lekárov. V nemocnici naozaj robia maximum, za čo im touto cestou veľmi pekne ďakujem."

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika