Slovensko patrí mezi najlacnejšie krajiny

Ak idete autom na dovolenku, sever vás vyjde draho a viac ako na západ sa vám oplatí zatočiť na juh Slovensko, Turecko a Grécko patria medzi európske motoristické raje! V týchto krajinách "vysolíte" za liter benzínu v prepočte až o 20 korún menej ako v Nórsku a Holandsku!

Nórsko síce ťaží ropu vo veľkom, ale liter naturalu tu stojí až 51,42 koruny! V krajine tulipánov je to iba o halier menej! Len o trošičku lacnejší je benzín vo Veľkej Británii, kde je "mastnejšia" motorová nafta: Liter stojí až 53 korún!

V Rumunsku je neporovnateľne

Na juhu Európy, kam v týchto dňoch smerujeme asi najčastejšie, je situácia pre slovenské peňaženky priaznivejšia. Priam dovolenkovým rajom je pritom Rumunsko. Aj dvanásť rokov po páde Ceaucesuovej diktatúry tu liter naturalu stojí v prepočte iba 22,92 Sk!!! Aj majiteľom dieselových motorov tu poskočí srdce od radosti: Za liter nafty dajú iba necelú "dvacku" - teda rovnako ako za pivo na Slovensku!

V Turecku ako u nás

V Turecku a Grécku sa ceny pohonných látok líšia od našich iba nepatrne. V Turecku "nahráva" našim motoristom pokles tureckej líry, v Grécku asi tamojší bohovia turistiky. Obľúbené Chorvátsko je na tom horšie: Natural stojí na Istrii asi o desať korún viac, nafta je drahšia od našej o štyri koruny. Pripravte sa na Talianov, ktorí vôbec neberú ohľad na naše peňaženky. Počítajte s poplatkami za diaľnice aj s tým, že liter naturalu stojí o sedemnásť korún viac ako u nás.

V Česku lacno - pre nich

So zvýšenými nákladmi musia počítať aj cestujúci do Čiech. Liter naturalu síce stojí u našich západných susedov iba 24 korún, bohužiaľ, českých. Cenu tak musíte vynásobiť aktuálnym kurzom (zhruba 1,5) a pripočítať aj poplatok za výmenu peňazí. Počítajte aj s tým, že čím bližšie k Prahe, tým zaplatíte za pohonné látky viacej. Rozdiel v cene naturalu medzi "Stovežatou" a moravským vidiekom je až tri koruny!

Na Balaton viac peňazí

V susednom Poľsku je nafta rovnako drahá ako u nás, benzín si však naši severní susedia cenia o šesť korún viac. Ani do Maďarska sa nevyberajte bez slušnej zásoby forintov. Cestou k Balatonu vás najskôr "ošklbú" diaľničné poplatky, potom vás môže zaskočiť cena benzínu - o tretinu vyššia ako u nás. Stále to však bude menej, ako keby ste sa vybrali trajektom na Island. Tamojšie podnebie vás možno schladí, ale cena benzínu vás zaručene rozpáli: Je tretí najdrahší v Európe!
(per, int), NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika