Slovensko zasiahlo globálne otepľovanie

Opakujúce sa tropické horúčavy, suchá a povodne spôsobené prívalovými dažďami. Taký je obraz podnebia Slovenska spôsobený globálnym oteplením. Od začiatku 20. storočia stúpla priemerná teplota na Slovensku síce len o 1,1 stupňa Celzia, ale zmeny, ktoré nastali, sú už badateľné. ,,Územné úhrny zrážok sa za 100 rokov znížili o 5, 6 stupňa, na juhu aj viac ako o 10 percent, na severe je trend nevýznamný," tvrdí klimatológ Milan Lapina zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Aj v nasledujúcich rokoch by tak malo pokračovať striedanie suchého obdobia s povodňami. ,,Od roku 1989 až doteraz sa tu vyskytli po sebe nasledujúce rekordné teplé roky a veľké suchá. Druhou stránkou sucha sú povodne," uviedol Lapina. Preto podľa hydrologičky Oľgy Majerčákovej môžeme očakávať zvýšenú možnosť regionálnych a lokálnych povodní spôsobených prívalovými dažďami a náhlym topením snehu. ,,Našťastie, sa nám zatiaľ veľké záplavy vyhli. Boli sme však svedkami toho, ako v roku 1997 naplno zasiahli Moravu a Čechy," povedala Majerčáková.

Lapina sa domnieva, že vzhľadom na pokračujúce zmeny atmosféry bude globálne otepľovanie pokračovať. Klimatológovia predpokladajú, že priemerná teplota na Slovensku sa môže do roku 2075 zvýšiť o 2 až 4 stupne. Spôsobí to zmenu cyklu zrážok. Tie pribudnú v zime a menej ich bude v lete. Ako však Lapina tvrdí, banány či figy ešte dlho pestovať nebudeme. Aj napriek otepľovaniu bude striedanie teplých a studených zím pokračovať.

Čo prinesie nárast teploty

· zvýšenie zrážkovej činnosti a vyparovania

· v tomto storočí síce ešte bude pokračovať prírastok snehu a ľadu v Arktíde a Antarktíde, neskôr však nastane ich topenie

· topenie horských ľadovcov

· zdvíhanie hladiny oceánov - najmä v dôsledku teplotnej rozťažnosti vody

· zrejme zmenu oceánskych prúdov

· posun klimatických pásiem

Aké dosahy bude mať klimatická zmena na Slovensko

· na juhu Slovenska bude najmä počas vegetačného obdobia menej pršať a zníži sa pôdna vlhkosť

· predĺži sa obdobia sucha v letných a jesenných mesiacoch

· počas leta začnú vysychať toky a riečky

· zníži sa hladina riek

· zníži sa hladina podzemnej vody (výnimkou je oblasť Žitného ostrova napájaná Dunajom)

· zvýši sa možnosť lokálnych a regionálnych povodní po prívalových dažďoch

· zvýši sa počet povodní spôsobených rýchlym topením snehu

OĽGA MAJERČÁKOVÁ, SHMÚ, (vg), PRAVDA

obsah | Slovenská republika